Ovo su upozorenja stručnjaka o - sodi bikarboni, koja se često konzumira posle obilne trpeze za Uskrs.
Lekari savetuju i da nikako ne uzimate sodu bikarbonu do dva sata pre ili nakon uzimanja nekih drugih lekova. Trudnice, takođe, ne bi trebalo da je konzumiraju, i nemojte je davati deci do šest godina. Ne uzimajte je ni u kombinaciji sa mlekom i mlečnim proizvodima. Isto važi i ako inače imate probleme sa digestivnim traktom ili se lečite od neke slične bolesti, i ako imate simptome koji bi mogli da ukažu na upalu slepog creva.
Soda bikarbona je sastojak koji se često upotrebljava za kućne potrebe dezinfekcije i higijene, kao i kod različitih zdravstvenih problema. Efikasna je, pristupačna i relativno jeftina. Problemi sa varenjem ili želucem spadaju u one zbog kojih se soda bikarbona koristi najčešće. Skloni smo, međutim, da i sa njenom upotrebom preteramo misleći da je apsolutno neškodljiva.
Smatra se da je glavno blagotvorno svojstvo sode bikarbone i ono što nam zapravo olakša kada imamo probleme sa probavom, varenjem ili smanjenjem kiseline, u vezi sa njenim sastavom, odnosno natrijum bikarbonatom. Ova supstanca se prirodno nalazi u našim crevima i zadužena je za neutralisanje želudačne kiseline. Unos sode bikarbone privremeno može da "imitira" ovaj proces.
Međutim, problemi koji se javljaju u vidu nemogućnosti varenja, refluksa kiseline, nadutosti, gasova, podrigivanja ili dijareje, nisu posledica povećane količine želudačne kiseline, već njenog nedostatka (smanjenja). Tim procesom smanjuje se i količina potrebnih hranljivih materija koje unosimo iz hrane, sve u svemu - nećemo se osećati dobro, naprotiv. Za to čak nije potrebno ni da se prejedemo, jer do ovih problema može da dođe i ako unesemo malu količinu potpuno zdrave hrane.
Ukoliko nakon konzumiranja sode bikarbone imate neki od sledećih simptoma, odmah se javite lekaru: učestalo mokrenje i pojava krvi u mokraći gubitak apetita teškoće u disanju krvava ili previše tamna stolica (poput katrana) oticanje nogu.
Kada osetimo neki od navedenih simptoma, možemo uzeti manju količinu medicinske sode bikarbone i to najviše polovinu kašičice otopljene u vodi. Proverite obavezno da li se soda bikarbona potpuno otopila u vodi i dobro promešajte. Većina ljudi će, ako ne postoje neki ozbiljniji problemi, osetiti olakšanje.
Ako se tegobe nastave, u roku od dva sata ponovite, i nikako više nakon toga, već se, ako problemi i dalje traju, obratite lekaru. Svakako bi najidealnije bilo da se pre konzumiranja posavetujete sa svojim doktorom. On je najbolje upoznat sa vašim zdravstvenih stanjem, digestivnim traktom, količinom natrijuma u organizmu, mogućom interakcijom sa nekim lekovima ako ste na terapiji. Ukoliko osetite jake bolove u stomaku nakon uzimanja doze, takođe odmah pozovite lekara.
Važno je znati da veća količina sode bikarbone može da pokrene povratak kiseline i da pogorša simptome. Nemojte zaboraviti da ona nikako nije sredstvo ili lek za lečenje GERB, gorušice ili većih problema sa varenjem. Može da pomogne kod trenutnog ublažavanja simptoma, ali ne i da se koristi često i neograničeno zbog sadržaja natrijuma. Ako ste je uzeli u većoj količini od one koja se preporučuje kao trenutna pomoć, može da dođe do grčeva u stomaku, povećanog osećaja žeđi i dehidratacije, piše eklinika.telegraf. Na duže staze, povećava se rizik od bolesti bubrega. Takođe, može da dođe i do pojačanih gasova, dijareje, bola u želucu i mučnine.