Za rast i razvoj većine živog sveta je ovaj mineral važan, nalazi se u svakoj ćeliji tela. Procenjuje se da prosečna zdrava, odrasla osoba u svom organizmu ima od 1.4 do 2.3 g cinka. Uloga cinka u organizmu je višestruka i nezamenljiva, naročito u doba pandemije, on je dobar za opštu regulaciju imunog sistema i pravilno funkcionisanje organizma.
Cink se prirodno nalazi u mnogim biljnim i životinjskim namirnicama. Uprkos njegovom izuzetnom značaju, cink u ishrani ljudi dugo je bila zaboravljena tema, kod nas i širom sveta, piše onefit.rs. Neke procene govore da čak 2 milijarde ljudi širom sveta pati od nedostatka cinka. Nedostatak ovog minerala u ishrani može biti uzrok brojnih zdravstvenih komplikacija, a ublaže znakove i simptome nedostatka cinka ubrajaju se dijareja, slab imunitet, proređena kosa, smanjen apetit, poremećaji raspoloženja, suva koža i problemi sa plodnošću.
Nadoknada cinka može da:
* smanji trajanje akutne dijareje kod dece;
* uspostavi bolju kontrolu glikemije i lipidnih parametara;
* utiče na smanjenje sistolnog i dijastolnog pritiska;
* skrati period trajanja prehlade kod odraslih;
* utiče na jačanje imuniteta u svim stanjima gde je on kompromitovan.
Preporučena dnevna doza unosa cinka za odrasle iznosi 11 mg za muškarce i 8 mg za žene. Za razliku od njih, trudnicama se savetuje da konzumiranjem hrane ili suplementacijom unose 11 mg, a dojiljama 12 mg cinka dnevno.
Gornja granica dnevnih preporučenih vrednosti unosa cinka iznosi 40 mg, osim kod osoba koje imaju manjak cinka u telu. Iako mnogi suplementi sadrže cink, namirnice koje obiluju ovim mineralom jedini su prirodan izvor cinka.
Namirnice bogate cinkom, ubraja se sledeća hrana:
- Meso
- Školjke
- Jaja
- Određeno povrće (krastavac, zelena salata, spanać, paradadajz, luk)
- Žitarice od celog zrna
- Mahunarke
- Semenke
- Orašasti plodovi
- Mlečni proizvodi
- Crna čokolada
(Agroinfo.rs)