Glas Javnosti

METODI ČUVENOG PROFESORA ZA SAVRŠENU MEMORIJU: Ovako je Vladeta Jerotić održavao odlično pamćenje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik imao svoje načine da održi britkost uma.

Jerotić, koji lakim jezikom razumljivim običnom čoveku umeo da objasni tanke niti uma i duše i čija predavanja su bila uvek krcata, posebnim metodama svakodnevno je trenirao moždane vijuge. On je u jednom od svojih javnih nastupa objasnio kako je upevao da zadrži savršenu memoriju u poznim godinama.

 -Više od 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske reči. To mi je treći jezik. Prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi. Engleski sam naučio posle 30 godina. Bio sam u Engleskoj nekoliko meseci, nisam naučio bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim, objasnio je Jerotoć naglasio:

- Preslišam se prvo dve-tri nove reči od pre dva dana, ne više od toga. Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove reči iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one reči od pre, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rečniku, govorio je profesor.

 -Druga stvar je učenje pesmica. Nalazite nove pesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvežavate ga, besedio je Jerotić.

 -Uzmite pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika. Ne moraju biti to dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite. Naučite je pa se posle 2, 3, 5 dana preslišajte da li ste je zapamtili. Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pesmu. Tako se pamćenje održava, govorio je Jerotić.

(G.J.)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR