Glas Javnosti

Маски нема у апотекама, фармацеути препоручују дезинфекцију руку

Zdravlje
Autor: N1/foto: pixabay

Хигијенских средстава за дезинфекцију у апотекама има довољно, али је проблем с маскама којих нема, а када стигну у Апотеке Београд распродају се за дан или два.

Како је за Н1 рекла Стана Голубовић из апотеке Свети Сава у Немањиној улици у Београду, од свих средстава заштите од коронавируса највише се траже маске, којих ни нема. Она објашњава да се оне добијају сукцесивно, у етапама, и да се распродају за дан или два.

У квалитету маски постоји разлика, а Голубовић каже да оне против аерозагађења пружају мало виши степен заштите. Било да су у питању те или хируршке, оне су за једнократну употребу и могу се користити неколико сати - односно док се не навлаже.

Саговорница Н1, као и остали стручњаци с којима смо разговарали о заштити од коронавируса, напомиње да се маске користе у затвореним просторијама, где постоји већи број људе и где постоји ризик од заразе капљичним путем.

Када су у питању остала средства заштите, Голубовић на прво место ставља редовно прање руку. У ситацији да нисмо у стању да то урадимо јер смо напољу, она препоручује употребу гелова за суво прање руку или алкохол у спреју, којим може да се напрска на руке и тако изврши дезинфекција.

У Србији су до сада регистрована четири случаја коронавируса, први 6. марта, други 9. марта и последња два данас, званични су подаци Министарства здравља.

Несташица маски у апотекама у Нишу, здравствене установе добро опремљене
У апотекама у Нишу влада несташица маски, али Дом здравља и Клинички центар у Нишу имају их сасвим довољно, сазнаје агенција Бета у тим здравственим установама. У нишком Дому здравља казали су да имају довољно маски за све запослене, а пацијенти који долазе на преглед и лечење могу да добију маске бесплатно на инфо пулту или шалтерима. Према речима надлежних у КЦ Ниш та здравствена установа имала је већ од раније спремљене залихе, а Министарство здравља им је додатно допремило нове залихе.

Клинички центар Ниш је, додали су, проследио и одређене количине залиха здравственим установама на југу Србије. У апотекама у Нишу, међутим, маске углавном не могу да се купе.

Већина апотекара каже да не могу да их набаве јер их нема на тржишту, док тек по који апотекар каже да је недавно успео да набави мању количину маски за вишекратну употребу, али да су продате за свега пар сати. Власници апотека за сада немају одговор када ће грађани Ниша поново моћи да купе маске, а један од њих сматра да то сигурно неће бити до краја недеље јер су произвођачи ангажовани пре свега на производњи маски за здравствене установе.

Апотекар, који је желео да остане анонониман рекао је агенцији Бета да је несташица маски на тржишту последица тога што су произвођачи, док прича о коронавирусу није постала актуелна и код нас, извезли маске јер су им страни купци понудили одличну цену.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је на недавно одржаном састанку Савета за здравство града Ниша да се не треба плашити и страховати што маски тренутно нема или нема довољно.

"У току је испорука и два домаћа произвођача добила су задатак да произведу довољно маски за грађанство. Маске и код грипа и код корона вируса представљају неку заштиту, али не апсолутну", истакао је Тиодоровић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR