Glas Javnosti

MANUKA MED: Najbolji prijatelj imuniteta

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

Manuka med koji nastaje na Novom Zelandu, a proizvod je pčela koje jednostavno obožavaju Manuka drvo zbog prekrasnih crveno-rozih cvetova intenzivnog mirisa.

U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog lečenja.

Međutim nije svaki med jednak, određene vrste stimuliraju produkciju određenih stanica koje mogu popraviti štetu nastalu delovanjem infekcije. Antibakterijska svojstva meda zavise od tipa meda i načinu na koji je prikupljen.

Delovanje manuka meda

Manuka med poznat je po svojim iznimnim antibakterijskim svojstvima, koja se, za razliku od ostalih vrsta meda, ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toplini. Osim što je bogat lekovitim sastojcima, ima nisku razinu kiselosti a i u njemu su prisutni posebne lekovite komponente iz cvetova Manuka drveta

Manuka med se koristi najčešće za zaceljivanje manjih rana, posekotina i opekotina. Iako su naučni dokazi ograničeni, ovaj med se spominje i za ova stanja:

Sprečavanje razvoja zloćudnih tumora
Snižavanje visokog holesterola
Ublažavanje upala
Kod dijabetesa
Za smirivanje infekcije oka i sinusa
Tretiranje gastroenteroloških problema
Što znanost kaže o manuka medu?


Nekoliko je studija dokazalo da ovaj med deluje odlično protiv infekcija rana, uopšteno povoljno deluje na zdravlje.

Pročitajte još na Agroinfo portalu: 

Zanimljivo pčele u svemiru

Do danas studije nisu dokazale da ova vrsta meda uspešno kontroliše holesterol i balansira dobre i loše bakterije u probavnom sistemu, ali se veruje da je tako. Studije koje su se provodile kako bi se dokazale dobrobiti manuka meda su do danas rađene na maloj skupini ljudi, pa je svakako potrebno provesti još istraživanja kako bi se dokazalo je li siguran i delotvoran kod raznih medicinskih stanja.

Izvor:bhpcelar.ba

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR