Glas Javnosti

MANIFESTACIJA SRČANIH TEGOBA SE OGLEDA U JEDNOM SIMPTOMU : Lekari otkrivaju kako ga prepoznati!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Srčana slabost posledica je poremećaja strukture i funkcije srca, koje u ovom stanju nije u mogućnosti da telu obezbedi dovoljne količine krvi. Zbog toga se javlja zadržavanje tečnosti, pacijenti se često žale na oticanje nogu, a usled umanjene kontrakcije srca, dolazi do poremećaja cirkulacije.

Lekari navode da je bitno da odmah zatražimo stručnu pomoć ako osetimo ubrzan rad srca, otoke tela, nedostatak daha.

Srčana slabost je ozbiljna bolest koja zahteva od pacijenta disciplinovano ponašanje zasnovano na zdravim životnim navikama. Stručnjaci navode da oko dva odsto populacije boluje od srčane slabosti. Učestalost u Srbiji iznosi oko 2,3 odsto, a bolest je prisutnija kod osoba starijih od 70 godina.

Kvalitetne informacije o prirodi srčane slabosti od velike su važnosti za dobru kontrolu bolesti. U slučaju mogućih nedoumica konsultujte se sa lekarem i ne plašite se da postavljate pitanja. Povežite se sa osobama ili udruženjima koja okupljaju pacijente sa srčanom slabošću. Zajedno i uz pravu podršku sve je lakše.

Velike količine slanih namirnica dovode do zadržavanja vode u organizmu. Na ovaj način dolazi do dodatnog pritiska na već oslabljeno srce i krvne sudove. Izbegavajte industrijske upakovane obroke, slane grickalice kao što je čips. Birate namirnice bez soli. Čitajte etikete i izbegavajte namirnice sa velikim količinama soli i natrijuma.

Svakodnevno proveravajte telesnu težinu na istoj vagi za merenje. Beležite telesnu težinu u kalendar. Savet je da merimo telesnu težinu uvek u isto vreme u toku dana. Iznenadan dobitak na telesnoj težini može da znači da je došlo do komplikacija bolesti.

Lekar može da prepiše diuretike, lekove koji nam pomažu da se oslobodimo viška tečnosti u telu. Srčana insuficijencija se kontroliše i lekovima iz grupe beta blokatora i inhibitora enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE).  Ovi medikamenti mogu da smanje opterećenje srca i spreče pogoršanje slabosti srca. Savet je da razgovaramo sa lekarima i o mogućim neželjenim efektima primene leka.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR