Glas Javnosti
posta

SLADAK, A NIJE SLADAK Malteks prirodni zaslađivač pogodan i za dijabetičare

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Malteks je jedna od namirnica koja povećava baznost organizma. Kiselost organizma je stanje koje prozrokuje veliki broj bolesti.

Malteks ili ekstrakt ječmenog slada je tokom proizvodnje sačuvao sve kvalitetne sastojke ječma. Pravi se isključivo od zrna žitarice, pa tako i sadrži samo njihov šećer odnosno maltozu - prenosi Agroinfo.rs.


Specifičnog je ukusa i mirisa, konzistencije meda i tamne je boje. Izrazito je slatkog ukusa, pa se meša i sa drugim namirnicama kako bi im dao posebnu aromu.

Pogodan je za dijabetičare i ljude koji održavaju nivo šećera u krvi. Preporučuje se i u ishrani dece, sportista i trudnica. Iako je u pitanju prirodan proizvod od žitarica, utiče na telo i ne savetuje se u velikim količinama. U 100 grama malteksa ima 585 kalorija, a za razliku od meda čija je vrednost ipak manja i iznosi - 319.

Poznato je da čovekovo zdravlje zavisi i od nivoa kiselosti, odnosno baznosti tela. Ukoliko je telo previše kiselo ne postoji balans, i potreban mu je povratak u ravnotežu. Kako bi se utvrdilo stanje organizma proverava se pH faktor urina, pljuvačke i krvi. Namirnice isključivo baznog uticaja pored pomenutog malteksa su i badem, proso, urme, suvo grožđe, smokve. Preporuka je da u dnevnoj ishrani budu zastupljene do 80 odsto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR