Glas Javnosti

Мaderoterapijа - Sve što treba da znate

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Maderoterapija ili masaža oklagijama u srpske salone je stigla kao čudesan tretman protiv celulita koji su neki dočekali s podsmehom, drugi s oduševljenjem, a svi bez potrebnog znanja o realnim mogućnostima i potencijalnim opasnostima ove metode.

Maderoterapija je uklanjanje celulita dubinskom masažom pomoću specijalnih drvenih alatki, koje oblikom i načinom upotrebe većinom podsećaju na oklagije. Popularna tehnika dolazi iz Kolumbije, a u bukvalnom prevodu sa španskog njeno ime znači “lečenje drvetom”. Potpuno je prirodna i efikasna na više nivoa – “razbija” celulit i podstiče cirkulaciju, ali i stimuliše limfni sistem zadužen za izbacivanje toksina iz tela, ubrzava metabolizam, opušta mišiće… Međutim, neke stvari ipak treba da imate na umu pre nego što platite maseru očekujući savršeno telo za samo nekoliko dana.

Za početak, nema šanse da ćete ikakve rezultate videti za nekoliko dana i nema smisla da trpite bol.

“Pokazalo se da maderoterapija zaista može da ima sjajne rezultate, ali nije čarobni štapić. Potrebno je vreme. Fama je da je ‘kao fotošop’ i da se rezultati vide posle samo tri tretmana. U seriji ide po deset tretmana, ako je potrebno, produžava se na 15 ili se pravi pauza. Posle deset se vide efekti, ali daleko od toga da je sav celulit izbrisan kao na reklami. Ne sme da boli i mora da se ide postepeno, kako bi se izbegli stresovi za telo. Prva masaža je malo jača od relaks masaže, svakom sledećom se pojačava pritisak i tek na trećoj ili četvrtoj postiže se puna jačina, ali sigurno ne boli više nego prvi put”, objašnjava Miloš Bogdanovski, fizioterapeut i maser salona Amelie, u razgovoru za nova.rs. 

Još jednom podvlači da ne sme da boli i da nikako ne sme da bude modrica. Jer, ma koliko zvučalo bizarno, neki maseri će vas ubeđivati u to da su modrice i podlivi normalna pojava posle ovih tretmana, čak dokaz njegove efikasnosti.

Modrice nisu ok
“Ta priča je potpuno van pameti i verovatno služi da bi maseri nabili što više termina u što kraćem roku i više zaradili. Oni to moraju da znaju. Fizioterapeuti u školi prvo nauče da kad krenu modrice, moraju da prestanu sa radom”, upozorava Bogdanovski. “Svaki podliv ili modrica su kao potkožna krasta, tu su pukli kapilari, stala krv, a poenta svega je da se pojača cirkulacija, jer se masnoća i celulit skupljaju tamo gde je slaba cirkulacija. Potrebna je što bolja cirkulacija, a ne zaustavljena modricama, tako nikakvog efekta ne može biti. Postoje ljudi kojima lako pucaju kapilari, njih odbijaš da radiš. Pa ne može da bude normalno da ja nekome svesno rasturam kapilare. Ali to treba objasniti pacijentkinjama, kad ih je neko već ubedio da to tako treba”.

“Sećam se, jedna devojka mi je došla posle maderoterapije, noge su joj izgledale kao posle saobraćajne nesreće. Nije bila plava, bila je crna. Butine su joj od kolena do kukova bile crne. Rekao sam joj da je potrebno da se dva-tri meseca zaleči da bismo eventualno mogli ponovo da radimo, a ona je bila uporna u tome da su njoj objasnili da se to dešava i da ona maže hepatrombin i da je sve u redu… Do kraja nisam hteo da joj radim, jedva sam je ubedio da napravi pauzu. Imao sam i jednu devojku koja je tretman plaćala 50 evra. Imala je deset termina, a nisam video nikakve efekte. Prvo što sam pomislio, a nisam izgovorio bilo je ‘na šta je ovo ličilo pre tretmana?’ Jako je loše izgledalo i imala je gomilu modrica. Ja sam je odbio dok joj to ne prođe, a onda sam preko zajedničke drugarice dobio komentar da ja nemam pojma, zato što su u salonu gde jedan dolazak košta 50 evra njoj rekli da je to ok i da pojačava efekat”, priseća se Bogdanov.

Realna cena
Koja je, zapravo, realna cena jednog tretmana? Svakako ne 50 evra. S druge strane, na sajtovima za popuste možete naći i specijalne akcije koje će vam po 10 tretmana maderoterapije obezbediti za 1.000 dinara, mada ste s razlogom sumnjičavi u kvalitet te usluge.

“Cena se formira po ručnoj anticelulit masaži koja je od 1000-1200 dinara pa nagore. Maderoterapija jeste možda malo fizički lakša, ali je tempo jači pa zamara. Znam za mnogo skuplje, znam i za jeftinije, ali mislim da to jeste neka realna cena”, kaže Bogdanovski, i preporučuje kombinaciju maderoterapije i anticelulit masaže, koje se dopunjuju. Već smo čuli da se bez desetak tretmana ne treba ni upuštati u ovu priču. Ali, naravno, to nije sve.

Kad maderoterapija ne radi
Maderoterapija se najčešće radi na butinama i zadnjici, mada ima i masera koji je rade na bokovima, čak i na stomaku.

“Nisam siguran da li je to greška, ali mislim da je za takvu metodu potrebna koštana podloga da bi bio dobar prisak. Na stomaku je nema. A kad se radi blago, tu nema nikakvog efekta. Uostalom, ravan stomak se i ne može obezbediti masažom. Bokovi možda i mogu da se tretiraju na ovaj način, mada je jako neprijatno jer oklagije stalno udaraju u kukove i u rebra”, pojašnjava naš sagovornik.

Izvor: nova.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR