Ljute papričice su namirnice koje nikako ne biste trebali izostaviti iz vaših jelovnika – evo i zašto.
One nas zagrevaju i leče od prehlada preko zime i hladnijih perioda godine. Istovremeno, dobre su za svako godišnje doba(naročito za prelaze), jer jačaju imunitet i telu vraćaju preko potrebnu energiju.
Preventivno deluju kod sezonskih bolesti i osnažuju organizam.
Danas se čili papričica smatra za drugi najpopularniji začin na svetu i to odmah nakon soli, poreklo je iz centralne Amerike i još od davnina je nezaobilazan sastojak meksičke kuhinje.
Zahvaljujući svom izvanrednom ljutom ukusu i dragocenom kapsaicinu njena lekovitost je višestruka.
Meksička crvena paprika je neizostavan deo kulinarskih recepata. gde je i te kako zastupljena i tražena.
Pošto sadrže brojna lekovita svojstva, crvene ljute papričice su naročito cenjene u tradicionalnoj narodnoj medicini. Isto tako zastupljene su i savremenoj fitoterapiji, što potvrđuju različite studije.
Brojna istraživanja pokazala su kako snažna antioksidativna svojstva kapsaicina, glavnog sastojka ove začinske biljke, uništavaju između ostalog i maligne ćelije piše Zdrava i lepa
Pored toga on obara visok pritisak, ublažava bol, balansira dobar i loš holesterol u krvi. Samim tim smanjuje rizike od srčanog i moždanog udara.
Bogat su izvor vitamina C , imaju oko 143,7 miligrama u 100 grama namirnice. To predstavlja oko 20 procenata preporučene dnevne vrednosti – to su daleko veće količine od npr. citrusnog voća.
Takođe, u ljutim papričicama nalaze se i značajne količine vitamina B-kompleksa. Među njima se posebno ističu vitamini B1 i B2 izuzetno korisni za naše zdravlje.