Glas Javnosti

Ljubimci dobri terapeuti, konj protiv autizma dece

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Metode lečenja uz asistenciju pasa, konja, magaraca, mačaka i kunića danas su prihvaćene kao veoma korisno pomoćno sredstvo u kliničkoj i psihoterapeutskoj rehabilitaciji

Prisustvo životinja u bolnicama predstavlja značajnu podršku u lečenju nekih hroničnih i degenerativnih oboljenja, kao što su Alchajmerova bolest, razni oblici tumora i psihomotorni poremećji, pokazala je praksa-prenosi Agroinfo.rs.

Istraživački tim Univerziteta u Edinburgu je sproveo studiju na 26 ispitanika dečijeg uzrasta od  6 do 9 godina. Svi ispitanici su imali teži oblik autističnog poremećaja, uglavnom su bili neverbalnog ili ograničenog verbalnog izražavanja. U  toku istraživanja deca su podjeljena u dve grupe, jahaću i kontrolnu. Deca u jahaćoj grupi su bila uključena u 45-minutni program jahanja sedmično, prilikom čega su vođena na konju. Dvoje dece u ispitivanoj grupi je odlučilo da ne jaše, od kojih je jedno dete  bilo prisutno i gledalo drugu decu, a drugo dete je vodilo svog konja po jahaćoj areni uz asistenciju. Studija je trajala sedam sedmica u sklopu koje su neka deca dobila 7 jahaćih seansi, a neka 5 zavisno od okolnosti. Sva deca u studiji su kontinuirano nastavila regularnu nastavu koja uključuje govornu terapiju.

Deca su evaluirana pre i posle programa pomoću skala za procenu simptoma autizma  i bihejvioralnog testa. Sva testiranja su obavljena od strane učitelja škole koju deca pohađaju, zbog njihovog poznavanja dece.

Prema njihovim rezultatima jahanje signifikantno reducira simptome  i hiperaktivnost dece sa ASD u poređenju sa kontrolnom grupom zdravih ispitanika, te poboljšava neke aspekte socijalnog funkcionisanja. Vrlo značajan zaključak studije je da su navedeni rezultati vidljivi nakon samo 5-7 sedmica. Takođe je zabeležen napredak dece koja su samo boravila u  blizini konja, a nisu jahala, niti  bila direktno uključena u rad sa konjima.

Iskustvo jahanja, diranje konja, ljuljajući ritam konjskog koraka mogu reducirati hiperaktivnost i ostale  simptome ASD-a, što dovodi do boljeg funkcionisanja dece kod kuće, u školi i u drugim okolnostima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR