Glas Javnosti

LEKOVITE BOBICE! Ova voćka ŠTITI SRCE, a pomaže i pri regulisanju telesne težine

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Aronija je tek nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a za njenu lekovitost su znala i indijanska plemena.

Aronija je lekoviti listopadni grm poreklom iz Severne Amerike. Male tamne bobice ove biljke pune su hranjivih vitamina i antioksidanasa

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana.

Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od „opasne zone“. Sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom.

Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija je takođe bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprečavaju česte upale oka (uveitis).Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona sprečava stvaranje viška masnoće oko stomaka, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju.

Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćaka. Ako želite da budete siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.Ako vaša ishrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i grip zaobilaziti u širokom krugu. Pored toga što se odlično bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imuni sistem.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. 

Ako želite da lečite upale ili virusne infekcije, preporučuje se da koristite sušene bobice ili sok od aronije.

BONUS VIDEO: Psihoterapeut i specijalista za prevare otkriva da neverstvo uništavaSKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR