Glas Javnosti

Lekovi koji mogu da povećaju dehidrataciju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Određeni lekovi mogu otežati održavanje hidratacije ili efikasno hlađenje tokom ekstremnih vrućina.

Temperature su u porastu širom zemlje, a vrhunac toplotnog talasa očekuje se u petak. Iako nekima odgovara takvo vreme, važno je da budete oprezni ako uzimate određene lekove.

Lekovi za stanja kao što su visok krvni pritisak, bolest bubrega i poremećaji mentalnog zdravlja mogu imati specifične neželjene efekte. Oni mogu otežati održavanje hidratacije ili efikasno hlađenje po vrućem vremenu. Zbog toga, visoke temperature mogu biti potencijalno opasne, pa čak i fatalne za neke ljude.


Diuretici

Diuretici se najčešće propisuju za lečenje srčane insuficijencije, visokog krvnog pritiska ili bolesti bubrega. S obzirom na to da povećavaju učestalost mokrenja, tokom vrućeg vremena mogu da nas dovedu u opasnost od dehidratacije ili disbalansa elektrolita koji otežava telu da reguliše temperaturu, prenosi Gloucestershire Live.

Onima koji koriste diuretike savetuje se da piju dovoljno vode i da obrate pažnju na znake dehidratacije kao što su glavobolja, vrtoglavica, tamniji urin i osećaj žeđi.

Lekovi za krvni pritisak

Inhibitori enzima koji konvertuju angiotenzin, koji se obično propisuju pacijentima sa visokim krvnim pritiskom, mogu biti opasni na vrućini jer ljudi koji ih uzimaju mogu biti skloniji nesvestici ili padu.

Ovi lekovi takođe maskiraju osećaj žeđi, što otežava prepoznavanje da li dolazi do dehidratacije.

Beta blokatori

Beta-blokatori su još jedna vrsta lekova koji mogu sniziti krvni pritisak, ali ih mogu koristiti i pacijenti sa anksioznošću.


Oni predstavljaju rizik po vrućem vremenu jer povećavaju šanse da se onesvestite i oslabite i smanjuju sposobnost tela da se znoji, što može dovesti do pregrevanja usled nedovoljnog hlađenja.

Antidepresivi

Određeni antidepresivi mogu povećati znojenje i suzbiti žeđ, čineći korisnike sklonijim komplikacijama povezanim sa dehidratacijom.

Oni koji uzimaju lekove za štitnu žlezdu, za neaktivnu štitnu žlezdu takođe mogu biti izloženi riziku od dehidratacije jer ovi lekovi mogu podići telesnu temperaturu i otežati efikasnu regulaciju telesne temperature.

Lekovi za ADHD

Stimulansi, kao što su amfetamini i lekovi koji se koriste za lečenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), takođe mogu povećati rizik od bolesti povezanih sa toplotom.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR