Glas Javnosti

LEKOVI I KOFEIN KOJI NE IDU ZAJEDNO: Farmaceuti ukazali na lekove koje ne bi trebalo uzimati uz jutarnju kafu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Postoje neki lekovi i dodaci ishrani koje nikako ne bi trebalo mešati sa kofeinom. Farmaceuti tvrde da to može da bude posebno opasno.

Lekovi za dijabetes

Možda ne mislite da kafa može negativno da utiče na lekove protiv dijabetesa. Ali, zapravo, „kafa može da poveća nivo šećer u krvi kod nekih osoba, što će veroatno suzbiti efekte antidijabetičkih lekova“, upozorava portal „MDlinx“.

„Dijabetičari koji vole da piju kafu trebalo bi pažljivo da prate nivo šećera u krvi, piše N1.


Lekovi za štitastu žlezdu

Studija iz 2008. godine koju je objavila Nacionalna medicinska knjižnica otkrila je da kafa ometa dejtvo levotiroksina, leka za štitastu žlezdu.

Portal „Very Well Health“ objašnjava da kofein utiče na način na koji telo apsorbuje levotiroksin.

„Kofein je stimulans koji može da povećati pokretljivost creva i kontrakcije mišića koje pomeraju hranu kroz probavni trakt“,  navodi pomenuti portal.

Kofein takođe ima blagi laksativni efekat i povećava količinu tečnosti u stolici.


Vitamini i dodaci ishrani

Vitamini neće mnogo pomoći ako se njihova svojstva prebrzo poguraju duž vašeg probavnog sistema ili isperu iz vašeg tela pre nego što mogu da imaju bilo kakav pozitivan efekat.

Kafa je diuretik i može da dovede do gubitka vitamina topivih u vodi poput vitamina B i vitamina C kada se uzimaju zajedno.

„Kofein će ubrzati probavni proces povećanjem kontrakcija koje guraju hranu kroz vaš probavni trakt“, piše portal „LiveStrong“, čiji stručnjaci takođe ističu da kafa može da ograniči ili smanji apsorpciju gvožđa i kalcijuma, piše MSN, prenosi N1 Zagreb.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR