Nedavno istraživanje pokazalo je da bi recepti zdrave hrane poboljšali zdravlje ljudi, što bi dugoročno bilo ekonomičnije. U SAD-u Medicare i Medicaid pokrivaju ove modele recepata za zdravu hranu. Ove grupe zdravstvenog osiguranja koristile su se podacima Nacionalnog ispitivanja zdravstvenog stanja i prehrane za računarsku simulaciju predstavnika uzoraka.
Bila su proučena dva scenarija. Prvi je pokrivao 30% voća i povrća, dok drugi pokriva istu količinu, ali za širi opseg ishrane: voće, povrće, cela zrna, orasi i seme, morski plodovi i kupovina biljnog ulja. Oba modela finansirale su gore pomenute grupe osiguranja.
Podsticaj za voće i povrće doveo je do velikog broja kardiovaskularnih bolesti, tačnije 1,93 miliona. Zabeležen je veći broj sprečenih slučajeva za širi podsticaj ishrani 3,28 miliona slučajeva iste bolesti. Sprečeno je i 120.000 slučajeva dijabetesa.
Recept za zdravu hranu nije samo smanjio broj dijagnostikovanih pacijenata, već je uticao i na korišćenje zdravstvene zaštite. Ova inicijativa prikupila je ukupno uštedu od 140 milijardi dolara.
Podaci podstiču subvencionisanje i propisivanje zdrave hrane radi izbegavanja bolesti i za isplativiji život. Trošenje novca na zdravu hranu bilo bi bolje od plaćanja bolničkih računa i lekova. Prema popularnoj izreci, prevencija je bolja od lečenja.