Glas Javnosti

LEK NAM JE ISPRED NOSA: Ubica kancerogenih ćelija raste u svakoj bašti?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Može izazvati i zdravstvene poteškoće posebno ako se njegova stabljika žvaće.

Snažni borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi da postane i poznati žuti cvet koji se koristi u narodnoj medicini za lečenje raznih bolesti.

Širom sveta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka.

Narcis. Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se kako u njoj ima mnogo istine. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, "Amaryllidaceae Narcissus", alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj ćelija tumora, kažu naučnici.


Ćelije tumora posebno su osetljive na redukciju u sintezi proteina.", objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu "Structure". Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porekla među kojima je i morfijum (poznat kao lek protiv bolova), kinin (upotreba u lečenju malarije) i efedrin (sredstvo za lečenje plućnih bolesti).

Podstiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije ćelija tumora. Veže se uz ribozome koji su odgovorni za sintezu proteina.

Istraživanje je sprovedeno belgijskom Univerzitetu pod vođstvom Denisa Lafontejna. Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvesticu, ako se njegova stabljika žvaće.

Nadamo se da će naučnici sve prikupljeno uskoro pretočiti u lek, a do tada ne preostaje ništa drugo već da slušamo njihova uputstva i savete.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR