Histeriju su prvi opisali Hipokrat i Galen. Naziv potiče od grčke reči hystera (materica), pa je samim tim i duga istorija povezivanja ovog pojma sa ženama. Kasnije, u XVII veku Sydenheim je povezao histeriju i hipohondriju sa naglaskom da je hipohondrija zapravo muški oblik histerije.
Recepti:
- Uzimati 2 kašičice dnevno crne koprive (kao tinkturu) razređenih u malo vode.
- List šumske jagode, majčine dušice, lazarkinje, dubčaca - u podjednakim delovima dobro promešati i sjediniti. Od te mešavine jednu kašiku preliti sa 2 dcl ključale vode. Ostaviti da odstoji 10-15 minuta, nakon toga ocediti, zasladiti medom i piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.
- 50% metvice, 30% iseckane valerijane i 20% gorke deteline se izmeša i uzme jedna kašika te mešavine koja se prelije s 2 dl vrele vode. Poklopi se, stoji 2 sata, ocedi, zasladi i pije posle jela.
- Pomešati u jednakim delovima list matičnjaka i metvice, cvet kamilice, hmelj i koren odoljena (valerijane). Uzeti 1 kašiku toga, preliti sa 2 dl vrele vode, poklopiti i tri sata iza toga procediti i piti.
(Izvor: Herbalia ORG)