Glas Javnosti

KRUŠKE SU DOBRE JAKO ZA HOLESTEROL : Nutricionisti otkrivaju i druge prednosti ove voćke

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kruške većina ljudi ne jede tako često kao jabuke, a postoje brojni dokazani razlozi zašto bi ih trebalo svakodnevno uvrstiti u ishranu. Ovo sočno voće je praktično, može se pojesti kao brza i usputna užina, a koristi za zdravlje su ogromne.

Šta sve sadrže kruške od hranljivih materija

Procenjuje se da se postoji više od 100 vrsta ovog voća. Kruška ima odličan nutritivni profil. Jedna voćka srednje veličine sadrži:

  • 1 gr proteina
  • 27 gr ugljenih hidrata
  • 6 grama vlakana
  • vitamin C (12 procenata)


Kruška još sadrži i :

  • provitamin A (beta-karoten)
  • folate
  • niacin
  • bakar
  • polifenole
  • antocijanine
  • lutein
  • zeaksantin
  • pektine.

Najviše polifenola koji su jaki antioksidanti nalazi se u kori kruške, pa je ovo voće najpreporučljivije jesti tako. Prethodno ih valja dobro oprati ili držati neko vreme u rastvoru sode bikarbone i vode.

Procijanidinski antioksidanti su jedinjenja koja sprečavaju ukočenost srčanog tkiva i krtost arterija. Tako se prevenira ateroskleroza i nagomilavanje masnih plakova na zidovima krvnih sudova, snižava nivo LDL (lošeg) holesterola i povećavaju vrednosti HDL (dobrog) holesterola.

Brojne studije opravdano su dovele u vezu konzumiranje hrane koja ih sadrži, a kruške su visoko na toj listi namirnica.

Antocijanini, koji daju crveni pigment voću i povrću najzaslužniji su za svojstvo zaštite srca i krvnih sudova. Iste supstance nalaze se u bobičastom voću, a dokazano je studijama da utiču na manji rizik od srčanih bolesti.

U kruškama sa zelenom korom nalaze se zeaksantin i lutein koji su značajni za zravlje očiju i bolji vid.

Vlakna su od vitalnog značaja za proces varenja i regularnu probavu a namirnice koje imaju probiotička svojstva odlikuje visok sadržaj dobrih bakterija. U njih spadaju i kruške.

Kruške ublažavaju zatvor jer sadrže veliku količinu vlakana. To je potvrdila i jednomesečna studija u kojoj je 80 odraslih osoba sklonih opstipaciji uzimalo određenu količinu pektina, vrste vlakana. Kod ove grupe ispitanika se zatvor značajno umanjio a registovana je veća količina zdravih bakterija u crevima.

Iz prethodno navedenih razloga kruške su racionalan izbor kada imamo višak kilograma koga želimo da se rešimo. Ovo niskokalorijsko voće uz veliku količinu vlakana ima i visok sadržaj vode. To pogoduje osećaju sitosti pa su stoga kruške idealna užina za sve, a posebno za osobe na nekom redukovanom režimu ishrane.

Još jedna od dobrih stvari vezanih za kruške je to što mogu da utiču na smanjenje obima struka kada se jedu u kontrolisanom režimu ishrane.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR