Konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova. Krompir sve više dobija na važnosti kao bitno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, lumbaga, reume.
Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i kod lečenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških oboljenja kao što je emfizem. Treba uzimati po jednu kašiku soka razrijeđenog sa malo vode, pola sata prije obroka. U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog creva savetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata pre ručka i večere.
Evo načina za pripremanje soka: Najpre dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene delove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (može i u sokovniku). Sok uvek piti sveže napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomešati sa voćem i povrćem po izboru.
Takođe, ako se osećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne šargarepe i jabuke – u roku od dve nedjelje bićete u odličnoj formi.
(Glas javnosti/Agroinfo)