Glas Javnosti

KRENULI STE NA SEANSU KOD PSIHOTERAPEUTA: Ovih PET pitanja treba OBAVEZNO da mu POSTAVITE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Odluka da se krene kod terapeuta, bio to psiholog, psihijatar, psihoterapeut ili kouč, nije uvek jednostavna.

Ali, ako ste odlučili da se adekvatno posvetite sebi i prevaziđete neke prepreke, evo 5 pitanja koja je važno da postavite svom terapeutu pre nego što donesete konačnu odluku. Učinite to bez straha i oklevanja, vaše je apsolutno pravo da budete informisani i unapred spremni na to šta možete očekivati.1. Koja je vaša teorijska orijentacija?

Prilično je važno da izaberete osobu čija terapijska "škola” odgovara vašem senzibilitetu. Iako je istina da ćete samo na licu mesta i kroz same seanse to najbolje moći da zaključite, nije zgoreg informisati se kakve sve mogućnosti postoje. Ponekad se desi da će baš ono što vam deluje odbojno, ponuditi najadekvatnije rešenje. Ipak, pitajte terapeuta koja je njegova teorijska orijentacija, i prostudirajte neke kao što su: psihodinamička, interpersonalna, transakciona, analitička, kognitivno-bihejvioralna, kliring, geštalt, grupna.

2. Šta mogu da očekujem od prve seanse?

Prva seansa zna da bude malo zastrašujuća, naročito ako nikada ranije niste išli kod terapeuta. Ona se obično sastoji od popunjavanja papirologije, upoznavanja, i postavljanja osnovnih ciljeva. Kako biste svemu pristupili bez tenzije, neka vas potencijani teraput detaljno provede kroz njegov ritam-tempo prve seanse.3. Da li se seanse održavaju uživo i/ili onlajn?

Usled pandemije, većina terapeuta je, iz opravdanih razloga, svoje seanse počela da drži preko interneta. Zato odmah proverite da li je to jedina opcija, jer se lako može desiti da neki teraput ipak preferira uživo, a drugi praktikuje obe varijante. To je važno da biste mogli unapred da izdvojite vreme, i znate na koji način ćete komunicirati. Ukoliko se ispostavi da je onlajn jedina opcija, neka vam to ne bude odbojno, jer se pokazalo da se ljudi nekada više „otvore” kada nisu suočeni „licem u lice” sa terapeutom.

4. Kakav je vaš terapeutski stil/pristup?

Ovo je naravno veoma subjektivno pitanje, ali kako biste bili što komforniji, neka vam terapeut svojim rečima objasni kako pristupa klijentima. Istina je da će se terapeut prilagoditi osobi koja je ispred njega, ali postoje oni koji su ćutljiviji i nežniji, i oni koji su direktniji i više komunikativni. Preko toga ćete znati da li je potencijalni terapeut adekvatan za vašu ličnost i karakter.5. Imam probleme sa…… Da li imate prethodna iskustva u tom polju/domenu?

Saznajte što više o potencijalnom terapeutu, kao na primer koja je njegova uža specijalnost. To može biti: depresija, anksioznost, traume, poremećaji u ishrani, ovisnost, partnerski odnosi… Uvek se odlučite za terapeuta čiji su klijentela i domeni delovanja najbliži onome što je vama potrebno. Slobodno kažite koji je vaš glavni problem, i vidite sa terapeutom da li ima iskustva u lečenju/saniranju istog, Citymagazine.Danas.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP