Glas Javnosti

Корона вирус у ваздуху остаје дуже него што мислите

Zdravlje
Autor: bbc

Стручњаци саветују да се лек ибупрофен не препоручује за лечење симптома против корона вируса.

Уз озбиљне медицинске савете, шире се и и лажне вести, које се не заснивају на чињеницама. Ипак, пацијенти који узимају ову врсту лекова због неке друге болести, не би требало да престану са терапијом без консултација са лекаром.

Парацетамол и ибупрофен могу да спусте темптературу и помогну код болести са симптомима сличним грипу, али ибупрофен и остали нестероидни антиинфламаторни лекови нису прикладни за све јер имају нус-појаве посебно код људи са астмом или кардиоваскуларним проблемима.

На сајту британске Националне задравствене службе претходно је стајала препорука да се узимају и парацетамол и бруфен, али то је промењено.
„Пошто засад не постоје поуздани докази да ибупрофен може погоршати Ковид-19, болест коју изазива корона вирус... Док не будемо имали више информација, узимајте парацетамол да лечите симтоме корона вируса, осим ако вам доктор не каже другачије", наводе британски званичници.
Нека истраживања показују да други корона вирус, попут Сарса и Мерса, преживљавају на металу, стаклу и пластици и до девет дана, ако се те површине не дезинфикују како треба. Вирус опстане и до 28 дана на ниским температурама.

Студија је открила да корона вирус дуже опстаје на картону до 24 сата и до два или три дана на пастици и нерђајућем челику.
Научници су утврдили да бакарне површине убију вирусе за око четири сата.

Бржи начин за уклањање вируса је чишћење површине седамдесетопроцентним алкохолом или полупроцентним хидрогеном. Тада вируси нестају у року од минута.

Ново истраживање објављено у стручном часопису “Њу Ингланд џурнал оф медицин” показује да вируси могу да преживе у ваздуху и до три сата после кашљања. Капљице величине 1-5 микрометара, што је 30 пута мање од ширине људске длаке - могу лебдети у мирном ваздуху и до неколико сати, тако да су одговарајуће маске најбоља превентива, као и придржавање строгих савета које су препоручили стручњаци.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR