Glas Javnosti

Korona virus se prenosi i preko očiju: Evo kako se to dešava i koje su posledice

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci već nedeljama upozoravaju da se virus Covid-19 između ostalog prenosi i preko usta, nosa, ali i očiju, zbog čega se i savetuje da se trudite da ne dodirujete lice.

Mnogi se pitaju kako je to moguće preneti virus putem očiju, te na koji način onda završi u plućima. U prestižnom medicinskom časopisu "Lancet" doktor Guangfa Vang saopštio je da je zaražen korona virusom tokom epidemije u Vuhanu, ali način na koji je to utvrdio razlikuje se od uobičajenih simptoma i dijagnoze.

Naime, Vang je dok je obilazio pacijente nosio zaštitnu medicinsku masku, ali nije nosio i zaštitne naočare. Kada je nešto kasnije spoznao da je zaražen, žalio se na crvenilo očiju, a potom je pored upale pluća i respiratornih smetnji dobio i konjuktivitis.

Doktor Jan Evans Peterson, profesor medicine u odeljenju za zarazne bolesti na Univerzitetu u San Antoniu, ističe da bi ono što se desilo Vangu moglo potencijalno desi svima. On kaže da su u njegovoj situaciji respiratorne kapljice zaražene osobe mogle da dopru do njegovih očiju ili sluzokože uopšte.

No, s druge strane širenje COVID-19 dolazi s toliko nepoznanica, da se ništa sa sigurnošlu ne može tvrditi. Stefan Tomas, šef odeljenja za zarazne bolesti na Medicinskom univerzitetu u Njujorku akcentuje da je "verovatno, ali malo verovatno preneti virus preko ruku na oči".

Konjuktivis može da se javi kod 9 od 1.099 pacijenta, odnosno u 0.8 odsto slučajeva, kako su pokazala istraživanja u bolnicama širom Kine, objavljeno je u još jednom medicinskom časopisu u časopisu "New England Journal of Medicine". Dalje je studija objavljena u časopisu "The Journal of Medical Virology" pokazala da je od 30 pacijenata hospitalizovanih u jednoj bolnici zbog korona virusa samo jedan imao i konjuktivitis.

"Simptomi COVID-19 uključuju kašalj, temperaturu i kratak dah. Uprkos tome što se mnogo toga ne zna o virusu, veruje se da se prvenstveno širi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje ili kine. Takođe, može da se prenese kada dodirnete predmet na kom je virus, a posle toga dodirujete usta, nos ili oči", navode iz Očnog centra u Kaliforniji.

Američka akademija za oftalmoglogiju nedavno je izvestila da virus može da dovede do konjuktivitisa.

"Nekoliko slučajeva siguriše na to da virus može da uzorkuje konjuktivitis. Pacijenti koji se zbog konjuktivitisa javljaju oftalmolozima, a takođe imaju i temperaturu i respiratorne tegobe, uključujući kašalj i nedostatak daha, i koji su nedavno putovali u inostranstvo, sa akcentom na područja koja su poznata kao žarišta, ili su bili u kontaktu s nekim ko se nedavno vratio iz takvog područja, mogli bi da predstavljaju obolele od korona virusa", napominju oni.

Upravo zbog svega navedenog američki stručnjaci savetuju da se pored usana i nosa obavezno zaštite i oči, a napomenuli su i kako je korona virus veoma osetljiv na dezinfekciona sredstva na bazi alkohola i izbeljivača koje oftalmolozi najčešće koriste za dezinfekciju oftalmoloških instrumenata i kancelarijskog nameštaja.

Interesantno je spomenuti i da je kineski lekar Li Venlijang koji je pokušao da upozori svet na smrtonosni korona virusom bio upravo oftalmolog. On je virus dobio dok je lečio ženu koja je patila od glaukoma, ne znajuću da je ona zaražena virusom, čija epidemija tada u Kini još uvek nije bila proglašena.

Venlijang je 10. januara pokazao prve simptome bolesti, a nešto manje od mesec dana kasnije on je nažalost preminuo.

Izvor: Blic Žena

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR