Glas Javnosti

KONSTANTNO STE UMORNI IAKO DOVOLJNO SPAVATE? Evo koje se bolesti kriju iza ovog stanja i šta treba da preduzmete

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Hronični umor je stanje koje otežava svakodnevicu i sa sobom može povući niz drugih problema. Evo šta treba raditi u tim slučajevima.

Lekari umor smatraju zdravstvenim problemom broj jedan. Osim umora, u ovakvom stanju se često javljaju bolovi u mišićima i zglobovima, loša koncentracija, glavobolja, bolni limfni čvorovi. Čak se neki ljudi usled hroničnog umora žale i na ubrzan rad srca, depresiju, anksioznost, smanjenu motivaciju i smanjen polni nagon. Sve ovo može dovesti ukupno do opadanja imuniteta što može izazvati i druge promene ili bolesti, piše Agroinfo.rs

Unsplash

Poduža je lista stanja zbog kojih dolazi do hroničnog umora. Njemu mogu doprineti loš ili neredovan san, grip, gojaznost, anemija, bolesti srca, infekcije i alergije, nepravilna ishrana, prekomerni unos alkohola i slično. Konstantan umor može dovesti do poremećaja u radu žlezda, nervnog sistema, a sve ovo može značajno ometati naše svakodnevne aktivnosti.

Šta preduzeti da se simptomi umanje ili otkolne?

U ovom slučaju, pored standardnih terapija za bolove u mišićima, zglobovima, glavobolju, psihoterapija i meditacija se preporučuju kao vrlo delotvorne. Jačanje psihe jedan je od ključnih načina da se svakodnevno borimo sa stresom, frustracijama, da bolje organizujemo svoj dan i sačuvamo neophodnu energiju.

Neki od saveta su da se bolje i redovnije hranite, više hidrirate svoj organizam, opuštate se kada god je moguće ili vežbate. Unesite više voća i povrća u organizam i oslobodite se "teške" hrane koja vas usporava. Ne preterujte sa šećerima i unosite što više vitamina prirodnim putem. Uvek uz sebe imajte vodu ili limunadu.

Unsplash

Ustajanje u isto vreme, čak i vikendom može biti vrlo korisno jer će vam se telo onda navići na isti ritam. Preko dana odspavajte kratko, dvadesetak minuta, a na spavanje uveče idite ranije. Trudite se da pred spavanje ne pratite na televiziji neki težak i opterećujuć sadržaj. Za promenu pročitajte neku knjigu koja će vas rasteretiti i uvesti u miran san.

Korisni trikovi

Ukoliko vam energija padne u toku dana, ukoliko ste u mogućnosti, lezite na leđa i podignite noge iznad glave ili ih savijte u kolenima i lagano dišite. Ovo će vam pospešiti dotok krvi u mozak. Istuširajte se neaizmenično toplom i hladnom vodom, a možete i na papirnu maramicu da kanete dve, tri kapi ulja od nane i duboko udišete. Ovo će vam povratiti energiju i razbuditi vas.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR