Glas Javnosti

Konstantna glad može da bude povezana sa promenom navika

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Osećate se gladnije nego inače? To bi moglo biti zbog vaših navika spavanja. Prema stručnjacima, glad je povezana s cirkadijalnim ritmom, što znači da nedovoljno sna može izazvati veći apetit.

Kristofer Rouds, nutricionistički biolog iz Kalifornije, objasnio je za „Fox News Digital“ da telo lišeno sna „traži energiju putem hrane“.

„Spavanje i ishrana blisko su povezani zbog njihove zajedničke uključenosti u metaboličku signalizaciju i cirkadijalne ritmove vašeg tela. Baš kao što treniramo naše telo o tome kada treba očekivati san, takođe ga treniramo o tome kada treba očekivati hranu na bazi naših tipičnih obroka i obrazaca ishrane tokom dana, što postaje deo naših dnevnih cirkadijskih ciklusa“, rekao je.


Dodao je kako loš san remeti hormonsku signalizaciju – naročito kortizol, koji utiče na „brzinu metabolizma i ključne hormone leptin i grelin“. Ovi hormoni su odgovorni za kontrolu gladi i korišćenje energije.

Ekstremni poremećaji u cirkadijalnom ritmu, poput nesanice, mogu izazvati „efekat talasa“ u celom telu. Znači, budnost do kasno u noć može poremetiti prirodni ritam tela.

„To može poremetiti naše prirodne ritmove i izazvati probleme s našom biološkom signalizacijom, promenama u nivoima hormona, hemijskom signalizacijom i funkcijom neurona“, rekao je dr Rouds i dodao kako te neravnoteže mogu izazvati prekomernu glad jer telo, lišeno energetskih efekata sna, nastoji to da ih nadoknadi uzimanjem više energije iz hrane.

Nekvalitetan san takođe može doprineti lošoj kogniciji i smanjenoj funkciji mozga. Kada se ti efekti kombinuju s dodatnim željama i dok telo „očajnički traži načine da se napaja“, upozorio je, može doći do prekomerne konzumacije hrane.

Iako je možda teško ignorisati želju, Rouds je predložio neke zdrave načine za prekid ciklusa povećane gladi i lošeg sna. Najbolje je, rekao je, izbegavati grickanje pre spavanja jer vas energija iz grickalica može držati budnima.

„Uglavnom, najbolji zalogaj pre spavanja je nikakav”, rekao je Rouds, dodajući kako će unos hrane neposredno pre spavanja izazvati i navalu hranjivih materija i energije u vaš organizam, što može poremetiti prirodnu cirkadijalnu signalizaciju koja pomaže u upravljanju vašim ciklusima spavanja.


Istakao je da hrana pre spavanja često može izazvati želju za još hrane, što može dodatno poremetiti san. Prema njemu, najbolje je jesti najmanje četiri do šest sati pre nego što zaspite, kako biste telu omogućili da u potpunosti metabolizira hranu i skladišti višak energije koji bi mogao poremetiti san.

„Usredsredite se na hranu koja ima nizak glikemijski efekat i sporo se vari – poput nemasnih proteina, zdravih orašastih plodova ili vlaknastog povrća – kako biste izbegli skokove šećera u krvi“, rekao je.

Takođe je najbolje izbegavati „ponoćne obroke“ kao što su brza hrana, kolačići, sladoled i pica, a naročito alkohol, jer se pokazalo da ima posebno negativne efekte na kvalitet sna.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR