Ipak so je neophodna, tako je nužno obratiti pažnju na dnevni unos. Prava količina soli za jedno jelo određuje seprema vrsti.
Ukoliko u receptu, primera radi, piše kašičica košer soli, a vi stavite kašičicu morske, ili kuhinjske soli, jelo će biti presoljeno.
U odnosu na kuhinjsku i morsku, košer so ima mnogo veću kristalnu strukturu od ove dve vrste, pa bi najbolje bilo da se osvrnete na masu. Taj podatak ćete vrlo jednostavno pronaći na internetu. Sa obzirom na to da preterivanje sa ovim začinom može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput viskog krvnog pritiska, ali i mnogih drugih Svetska zdravstvena organizacija (WHO), kao preporučeni dnevni unos, navodi pet grama.
Posebno upozoravaju da obratite pažnju kroz koje sve namirnice unosite so, jer je ona glavni sastojak mnogih industrijskih jela. Unos možete da smanjite biranjem namirnica koje sadrže 1,4 grama soli na 100 grama hrane, konzumiranjem svežeg voća i povrća uz svaki obrok, konzumiranjem mlečnih proizvoda koji imaju nizak sadržaj natrijuma, kao što su svež sir i jogurt, izbegavanjem prerađene hrane kao što su suhomesnati proizvodi i, naravno, izbegavanjem brze hrane i grickalica.
(Glas javnosti)
22 min