Glas Javnosti
posta

Koliko IGRA DECI može pomoći da razviju govor, a koliko TABLETI ZAISTA ŠTETE?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Koliko ste vremena provodili napolju svih godina tokom odrastanja dok nije bilo mobilnih telefona?

Sigruno se sećate svih igrara od žmurki, drvene Marije, ledenih čikica i lastiša kao nekih uz koje su mnogi odrastali i razvijali svoju motoriku, ali i maštu. Deci nije potrebno mnogo da bi razvila maštu, samo kvalitetna igra i eto magije kako kaže naš sagovornik A.Anđelković. Ukoliko u taj svet malih bića ima previše digitalnog sadržaja koji ne podrazumeva ništa edukativno ili imaginativno što će njihov svet obogatiti šta se tada dešava?

Deca danas slabije pamte, fokus im je kraći,koncentracija lošija, kao i čitanje u školskom uzrastu loše, zašto? Odgovor leži u digitalnom sadržaju koje nije primereno uzrastu ili nije u skladu sa emotivnim i psihološkim kapacitetom mladog bića koje tek istražuje svet. Zato i postoje youtube kids koji nudi raznovrsni sadržaj koji deca mogu da prate ali uz nadzor roditelja. Isto tako je važno da roditelji povedu računa koji sadržaj gledaju na televiziji. Ukoliko pratite reality naravno da dete neće mnogo imati sardžajnog štiva od kojeg će imati vokabular bogatiji ili uzore koji će mu poslužiti za lepo ponašanje. Naprotiv, agresija i bezvoljnost kao i neprimereno ponašanje, mogu biti rezultat uticaja takvog sadržaja, koje ne promoviše ništa kreativno ili ne pruža mogućnost da se detetov svet obogati.
Kada je socijalizacija u pitanju kod dece ona se takođe najbolje razvija uz pomoć igre, druženja ali i adekvatnog okruženja koje stimuliše da se detetov svet obogati sigurnošću i samopouzdanjem, uz podršku roditeljskog nadzora .

U emisiji „Kutak zdravlj“a koju vodim u live na Instagram prošle nedelje ugostila sam Mariju Končar Ršumović  Master defektologa koja najbolje ukazuje na važnost igre kod dece iz osetljivih grupa i ukazuje na važnost prepuštanja samostalnog izbora kod dece, kao vid usmeravanja deteta da ima slobodnu volju, koju odrasli moraju ispratiti.

U svetu dece je važno ispratiti njihove mogućnosti, želje ali i podržati i usmeriti ih na pravi put koji tek istražuju, ne nametati izbore već ispratiti njihove. Svako praćenje i podrška u ranom uzrastu omogućava da to biće izraste u zdravu osobu, koje će imati samopouzdanje, znati šta želi i biti uspešno u polju za koje se opredelilo, tokom odrastanja.

I na kraju kako bismo sublimirali važnost igre jeste da deca uz igru vežbaju da svoju imaginaciju razviju i ulepšaju svet koji ih okružuje. Igra je lekovita i važna komponenta u odrastanju deteta, jer se uči kompromisu, takmičenju, prevazilaženju prepreka, ali i poštovanju tuđeg integriteta, kao i svog.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR