Glas Javnosti

KO KAŽE DA SLANINA GOJI? Pet razloga da omiljeni srpski delikates gricnete svakodnevno

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Bilo da spadate u kategoriju ljudi koji uvek paze šta će staviti u usta i izbegavate slaninu i neke druge mesne prerađevine i masno meso ili ne, vašim brigama je kraj.

Od sada ne morate više da se brinete, studije su pokazale da morski plodovi sadrže više holesterola od slanine, ali i da ona može biti i veliki saveznik tokom dijete. 

Prema rečima stručnjaka u slanini ima samo 2 odsto loših nezasićenih masti, a mononezasićenih masnih kiselina ima tri puta više nego što ih ima u morskim plodovima.

 

Evo nekoliko razloga zašto bi bilo dobro da često jedete slaninu.

Uopšte nema ugljenih hidrata, što je dobro jer zapravo oni debljaju, a ne masti. Pogrešno je mišljenje i da ugljeni hidrati daju energiju organizmu, a istina je zapravo da su masti za to takođe zaslužne.

Foto: Pixabay

Bogata je proteinima, koji je inače ključan sastojak za održavanje velike količine energije, a bitan je i za kosu, nokte i kožu.

Pruža osećaj sitosti. Slanina sadrži visok nivo zasićenih masti, pa ćete duže biti siti nego kada biste jeli ugljene hidrate.

 

Bogata je vitaminom B, zaslužnog za jačanje imuniteta. Sadrži 65 odsto dnevnog unosa tiamina, 47 odsto niacina (vitamin B3) i po 38 odsto vitamina B12 i cinka. Dakle, zaboravite razne mulitvitamine i posegnite za slaninom. 

Vrlo je jednostavna za pripremu. Ukoliko volite prženu, možete je čak i u mikrotalasnoj pećnici napraviti.

(Glasjavnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR