Glas Javnosti

KISELI KUPUS JE JEDNA OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA ALI...OVAKO JE UNIŠTAVAMO: Ne pravite OVE GREŠKE kada ga pripremate!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Hrana bogata probioticima često je i odlična osnova raznih jela, jer zbog procesa fermentacije ima jak ukus i pikantnu kiselinu.

Sarma ili podvarak samo su neki od primera gde ćemo kiseli kupus i njegov jedinstven ukus "upariti" sa mesom, suvim mesom ili pirinčem.

Ali, da li na ovaj način unosimo probiotik iz kiselog kupusa? Nažalost, ne. Žive probiotske kulture uglavnom će biti uništene termičkom obradom i to na relativno niskoj temperaturi, što znači da će sarma koja se krčkala u loncu, ili podvarak koji je dugo bio u rerni, izgubiti najveći deo ovih zdravih nutrijenata.

Ako ne kiselite sami kupus, možda ćete kupiti već ukiseljene glavice, ali znajte i da proces obrade zbog čuvanja može uništiti deo probiotika koji se u njima nalaze.

Fermentisane namirnice zato bi trebalo dodavati pred kraj kuvanja ili ih jesti kao salatu.

(Glas javnosti/Mondo)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR