Glas Javnosti

Orašasto voće bez glutena i čuvar vašeg zdravlja

Zdravlje
Autor: Agroinfo

Sezona opadanja lišća donosi nam plod koji je veoma zdrav i vredan kada su u pitanju hranljive materije, minerali i vitamini. S jeseni, kesten postaje jedna od najčešćih poslastica i sastojaka jela.

Orašasti plod bez glutena

Kesten je orašasti plod koji ima prednost u odnosu na druge orašaste plodove: ima relativno mali sadržaj masti, malo kalorija, bogat je vitaminima i ne sadrži gluten. Zahvaljujući kombinaciji hranljivih sastojaka, podjednako je hranljiv kao krompir i žitarice i pri tom se mnogo lakše vari od njih. Pošto se svež kesten može održati samo par dana u frižideru, potrebno ga je što pre obraditi. Plod koji je počeo da klija više nije upotrebljiv za ishranu.

Može se držati u zamrzivaču par meseci. Plod kestena se nalazi u bodljikavoj ljušturi koja ga štiti dok on ne sazri. Tada se zelena ljuštura otvara i plod pada s drveta. Ljuska ploda je tanka, karakteristično smeđe boje i gorkog ukusa. Plod se pre jela mora oljuštiti. Različite sorte se razlikuju po veličini, boji i intenzitetu ukusa. Neke sorte čak moraju da se beru ručno, jer ne opadaju s drveta kad sazru. Drvo  može da naraste do 30m i najviše mu odgovara peskovito tlo.

 

Kesten kao lek

Ovaj plod možete da jedete skuvan, pečen, kao pire ili pripremljen u čaju. U bilo kojem obliku, osetićete njegov zanimljiv ukus i dobiti sve nutritivne vrednosti.

Pročitajte još tekstova o kestenu na Agroinfo portalu:

Која је разлика између дивљег и питомог кестена?

Divlji kesten za vene

Bitno je znati razlikovati divlji od domaćeg kestena, jer divlji nije za jelo. Bez obzira na to, od njega se prave razne tinkture i kreme, jer je i on veoma lekovit. Divlji kesten kao lek koristi se kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, kod hemoroida, bolnih menstruacija i uvećane prostate.

Kesten čuva srce

U kestenu se nalazi visok nivo mono-nezasićenih masti, kao što su oleinska i palmitinska. One štite kardiovaskularni sistem i pomoći će, uz vlakna u kestenu, da se snizi nivo holesterola.

Kesten je namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i osnažuje imunitet tela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom plodu. 

Izvor:hrana-pice-price.com

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR