Glas Javnosti

KAŠALJ I SVRAB, moguće su reakcije na ALERGIJU početkom proleća, a OVE BILJKE SU GLAVNI KRIVCI!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Početak proleća je period koji mnoge osobe sa izraženom alergijom dočekuju sa strepnjom. Cvetanje i rasipanje polena mogu predstavljati pravu noćnu moru za mnoge osobe koje pate od alergije.

Od ukupno 25 vrsta alergena, u ovom periodu aktuelno je devet. Krivi su breze, vrbe, hrast i drugo drveće.

- Najveći alergen u ovom periodu je polen breze. Međutim tu se nalazi i vrba, koja zajedno sa svim ostalim polenovima pogoršava sliku alergičnim osobama - kaže iz Grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.

Simptomi alergije mogu biti slični kovid infekciji, ali je osnovna razlika u tome što kod alergije na polen nema povišene temperature, kažu lekari i alergične osobe savetuju:

- Koncentracija polena je najjača pred zoru u jutarnjim časovima, tako da ne bi trebalo tad da spavaju pored otvorenog prozora. Nije poželjno ako neko ima konjuktivitis da previše boravi u nekoj gustoj šumi i lišću. I jedan jako važan momenat je da terapija mora da se sprovede, jer bez terapije alergija ne može da se smiri - kaže alergolog Saša Milićević a prenosi televizija Prva.

Počela je i sezona "maca", koje lete čitavim gradom i iritiraju nas, ali srećom nisu alergene.

"Da pojasnimo to nije polen, to je deo Topole a polen topole je završio svoje emitovanje tj. svoju polinaciju, jesu te mace dosadne ali ne izazivaju hemijsku reakciju sa našom sluzokožom... Znači, one nas samo teraju da kinemo ali ne stvaraju burne alergijske reakcije", objašnjava Mitrovićeva.

Iako većina voli lepo vreme, važno je znati da i ova kiša ima dobre strane, jer ona spira čestice polena. A osim toga, protiv alergija pomaže i nošenje maski zbog korona virusa, jer tako manja koncentracija polena dolazi do disajnih puteva.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR