Glas Javnosti

KAKO ŠETNJA ILI TRENIRANJE UTIČE NA PROŠIRENE VENE: Stručnjaci otkrivaju šta je najbolji lek

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Proširene vene veoma su česte – ima ih otprilike jedna trećina svih odraslih. Mogu izazvati bol, svrab, otok, pa čak i čireve na koži. U nekim slučajevima javlja se i osećaj teških nogu. Nekim osobama najveću brigu predstavlja izgled proširenih vena.

Proširene vene obično signal da postoji problem sa venskom cirkulacijom, odnosno, načinom na koji vene prenose krv od srca do ostatka tela, kaže specijalista za vaskularnu medicinu dr Meghann McCarthy.

– Vene moraju da se bore protiv gravitacije da bi poterale krv nazad ka srcu – kaže dr McCarthy.

Da bi se krv kretala u pravom smeru, vene imaju male zalistke u obliku slova V. Proširene vene se razvijaju kada se ti zalistci ili ne zatvore do kraja ili se ne zatvore dovoljno brzo, objašnjava dr McCarthy.

– Ako se zalisci ne zatvaraju, gravitacija može naterati krv da ide unazad, ka stopalima. Vremenom, to može izazvati otok i nelagodnost i uzrokovati da dobijemo proširene vene – nastavlja dr McCarthy.

Proširene vene vidljive su golim okom. Obično izgledaju kao kvržice, izbočine ili čvorići ispod kože. U zavisnosti od veličine i mesta gde se nalazi, proširena vena može imati i plavo-zeleni izgled. Takođe mogu da se pojave venski čirevi na nogama, rane koje teško zarastaju i zahtevaju medicinsku pomoć.

Proširene vene razvijaju se iz više razloga, a najčešći su:

  • porodična istorija poremećaja vena
  • starenje
  • hormoni
  • trudnoća
  • unutrašnji pritisak usled dugog stajanja
  • spoljašnji pritisak zbog nošenja restriktivne odeće
  • prekomerna težina ili gojaznost

Za neke osobe proširene vene nisu ništa naročito, dok drugima smetaju fizički simptomi koje izazivaju, izgled vena ili oboje.

Nažalost, osim ako ne moraju da se uklone, „osuđeni” smo na kvrgave vene koje imamo. Srećom, redovno vežbanje može privremeno poboljšati i izgled i simptome koji dolaze sa proširenim venama.

Glas javnosti/E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR