Glas Javnosti

Kako sami da skinete KRPELJA na siguran način

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Kada primetite da se krpelj zakačio na kožu nema potrebe za panikom. Ključno je da ga uklonite što je pre moguće. Obična pinceta sa finim vrhom završiće posao, navodi Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Ukoliko vam se zakači krpelj, dovoljna vam je jedna pinceta i malo veštine. Jednostavno, vrhom pincete uhvatite krpelja što je moguće bliže površini kože. Povučete prema gore, ravnomernim pritiskom. Nemojte da uvrćete i da trzate krpelja; to može da dovede do toga da se delovi usnog aparata pokidaju i ostanu u koži.

Ukoliko se to dogodi, morate da uklonite i te delove. Važno je da pinceta bude čista.
 Ako ne možete da uklonite ostatke, ostavite ih i pustite da koža zaraste, a telo će ga asmo izbaciti, kažu iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Obavezno nakon uklanjanja krpelja temeljno očistite mesto ugriza i ruke sa alkoholom ili vodom i sapunom.

Nikada nemojte da stiskate krpelja prstima da bi ga ubili. Odložite živog krpelja u posudicu sa alkohol ili ga umotajte u toalet papir, bacite u WC šolju i pustite vodu.

Praćenje stanja

Ukoliko u roku od nedelju dana nakon uklanjanja krpelja dobijete osip ili temperaturu, obratite se odmah svog lekaru. Obavezno obavestite lekara o nedavnom ujedu krpelja, kada se to dogodilo i gde ste ga najverovatnije pokupili.

Kako sprečiti ugriz krpelja

Generalno, svi znamo gde možemo da očekujemo krpelje. Ali, s obzirom da radimo po baštama, kosimo i krećemo se u prirodi, nekako je neizbežno da ih susretnemo. Mnogi ljudi dobiju krpelja u sopstvenom dvorištu ili kod komšija.

Postoje razni preparati za tretiranje odeće ili opreme koje možete da kupite u apotekama.

Možete i da izbegavate šumovita područja i ona sa visokom travom. Ako ste za vikend otišli u prirodu, uvek možete da šetate stazom.

Nakon što se vratite kući proverite odeću. Krpelj vrlo lako može da se unese u kuću preko odeće.
Odeću možete da operete vrućom vodom ili da je samo stavite u sušilicu na visoku temperaturu 10 minuta i to će da ubije krpelje.  Hladna i srednja temperatura vode neće ih ubiti.

Pregledajte opremu i kućne ljubimce. Krpelj može da uđe u kuću na odeći ili na kućnom ljubimcu, a zatim će se kasnije prikačitii na osobu.

Tuširanje ubrzo nakon boravka na otvorenom je isto jedna od mera. Pokazalo se da tuširanje u roku od 2 sata od dolaska u zatvoren prostor smanjuje rizik od oboljevanja od lajmske bolesti i može da bude efikasno u smanjenju rizika od drugih bolesti koje prenose krpelji. Tuširanje može da pomogne da se isperu krpelji koji se još uvek nisu zakačili pod kožu.

Pre tuširanja proverite svoje telo, odnosno da li imate krpelja. Potrebno je pogledati:

- ispod ruku,

- u ušima i oko njih (to će morati neko drugi da vam pogleda),

- unutra pupka,

- zadnji deo kolena,

- u kosi i oko nje,

- između nogu,

- oko struka.

 (Glas Javnosti/Agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR