Glas Javnosti

Kako sačuvati sir u frižideru

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sir zahteva posebnu pažnju prilikom čuvanja i serviranja.

Ako ne možete odoliti pa kupite veću količinu ili više vrsta sira, tada će vam možda pomoći sledeći saveti o čuvanju sireva:

- u slučaju da sir čuvate u frižideru, zamotajte ga u vazdušnopropusnu foliju, koja omogućava provetravanje.

- meki, sveži sirevi u frižideru mogu izdržati nekoliko nedelja, oni tvrdi i do nekoliko meseci.

- tvrdi sir ne sme “disati” jer će na taj način izgubiti vlagu te se isušiti i postati neupotrebljiv. Ako se dobro umota u plastičnu foliju ovo  se može sprečiti. 

- narezani sirevi čuvaju se zamotani u foliju, hermetički zatvoreni u plastičnu kutiju ili na drvenoj podlozi pod staklenim zvonom.

-  lepljive sirevi (roquefora) osim u originalnoj ambalaži, možete zaštititi umotavanjem u papir za pečenje koji ćete dodatno obložiti plastičnom folijom. Na ovaj način možete čuvati polumeke i polutvrde sireve poput briea i camemberta.

- sir se neće osušiti bar jednu nedelju, ako se u tanjir do njega stavi parče šećera i dobro poklopi drugim tanjirom. Sir čuvajte podalje od komore za duboko zamrzavanje u frižideru.

- kremaste sireve (mascarponea, ricotte i njima slični) čuvajte u originalnoj, dobro zatvorenoj ambalaži, prateći uputstva na pakovanju o roku trajanja i vremenu upotrebe po otvaranju. Isto vredi i za feta sir, koji je obično pakovan u usoljenoj vodi, i druge sireve koji se pakuju u tečnosti. 

Ako niste znali, ukus sira nije isti kroz ceo presek – intenzivniji je u delovima koji su bliži kori, pa se potrudite da prilikom rezanja sira svaki komad ima i deo kore.

– za sve sireve je važno da se koristi isključivo čist pribor za jedenje.

– na sobnoj temperaturi se čuvaju sirevi koji će se brzo potrošiti.

– najbolje temperature za duže čuvanje sira su između 4 i 6 °C, a za kraće 12 °C, dok sireve sa plemenitim plesnima možemo čuvati i na 16 °C.

– zamrzavanje sireva nije preporučljivo jer se na taj način pogoršavaju njegova svojstva i kvalitet.

– pre posluživanja, sireve držite barem sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se u potpunosti razvio njihov ukus i miris.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR