Glas Javnosti

Kako prepoznati KONDILOME? Često ne daju simptome, a mogu da imaju razorne posledice po zdravlje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti / Glossy

Kako izgledaju kondilomi? Koje simptome daje HPV virus? Šta su najgore posledice infekcije HPV virusom? Kako se zaštiti?

Šta su kondilomi?

Kondilomi (Condylomata acuminata) predstavljaju anogenitalne bradavice koje su polno prenosive, ali se mogu širiti i putem deljenja pribora za ličnu higijenu poput peškira ili u salonima za depilaciju.

Kondilome izaziva HPV (Humani papiloma virus), koji prijanja za epitelne ćelije kože i sluzokože najčešće anogenitalnog regiona. To znači da se mogu naći na vagini, penisu, anusu, a ređe čak i na koži testisa. Budući da se ceo životni vek virusa odvija na koži, kondilomi ne spadaju u zdravstvene probleme koji se mogu utvrditi uz pomoć analiza krvi.

Human Papilloma Type 16 examined by electron cryomicroscopy stock photo
Kondilomi mogu da nastanu od tri nedelje do godinu dana nakon infekcije virusom HPV, a jednako se javljaju kod muškaraca i žena, uglavnom kod osoba starosti od 18 do 25 godina.

Koliko su česti kondilomi?


Postoji više vrsta HPV virusa, a kondilomi se najčešće povezuju s virusima HPV 6 i 11, pisao je Everyday Health

Međutim, ono što je važno imati na umu jeste podatak da je HPV uopšte daleko češći i da je kod žena on vodeći uzrok raka grlića materice. Procenat ljudi koji su inficirani HPV-om je u stalnom porastu, pa su različita istraživanja pokazala da je procenat inficiranih lica s nekim od simptoma oboljenja između 25 i 35 procenata. Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, čak 80 odsto seksualno aktivnih osoba biva inficirana u nekom trenutku tokom života. Identifikovano je više od 200 tipova HPV od kojih 40 izaziva promene u anogenitalnoj regiji.


Statistički podaci Svetske Zdravstvene Organizacije pokazuju da je Srbija jedna od zemalja koje su na vrhu liste po učestalosti malignih oboljenja grlića materice.

Kako izgledaju kondilomi?

 

  • Reč je o bradavicama svetloroze ili beličaste nijanse.
  • Može se pojaviti samo ili jedna bradavica ili mnogo više njih.
  • Kondilomi imaju zrnastu površinu, odnosno podsećaju karfiol ili grozd.
  • Obično su bradavice bezbolne.
  • Kondilomi su izdignuti iznad nivoa kože.
  • U slučaju infekcije mogu da emituju neprijatan miris.
  • Moguće je da bradavice čak i krvare kod infekcija.
  • Mogu biti manji — veličine od 1 do 5 milimetara, ali i da porastu toliko da se rašire po celoj anogenitalnoj regiji.
  • Može da dođe do svraba, crvenila i osećaja nelagode, naročito kada se jave oko anusa. Mogu da prođu i bez fizičkih simptoma.

Kako se leče kondilomi?


Lečenje podrazumeva uklanjanje kondiloma korišćenjem lasera, radiotalasima, tečnim azotom, i drugim sličnim sredstvima, ali ne postoji lek koji će zauvek odstaniti HPV virus iz tela već se u najvećem broju slučajeva vremenom organizam sam "očisti".

Tretiranje kondiloma može da bude dugotrajno i mukotrpno, a veoma je važno lečiti oboje partnera, uz apstinenciju ili upotrebu prezervativa tokom i nekoliko meseci posle lečenja kondiloma.

 Vakcina protiv HPV virusa


U Srbiji je, inače, odnedavno dostupna vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima.

Prema navodima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, HPV vakcine su visoko imunogene i kao takve podstiču stvaranje visokog titra neutrališućih antitela, za razliku od prirodne infekcije nakon koje je stvaranje titra antitela slabo. Više od 99% primalaca razvija odgovarajući nivo antitela na tipove HPV uključene u vakcinu mesec dana posle kompletne serije.


Vakcine nemaju terapijski efekat na postojeću infekciju ili bolest, a prethodna infekcija jednim tipom ne umanjuje efikasnost vakcine u zaštiti od infekcije drugim tipovima koji se nalaze u vakcini, ističe Zavod.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR