Glas Javnosti

KAKO OTKRITI RAK USNE DUPLJE : Uzroci njegovog nastanka i saveti za prevenciju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Rak usne duplje može biti razorna bolest koja značajno utiče na kvalitet života. Nažalost, ove vrste raka su u porastu, a najveći faktori rizika su konzumiranje alkohola i upotreba cigareta. Osim toga, istraživanja sugerišu da je humani papiloma virus (HPV) takođe jedan od glavnih uzroka raka usta.

Pošto je prevencija bolja od lečenja, održavanje odgovarajuće i dosledne oralne higijene, kao što su pranje zuba, čišćenje koncem i upotreba vode za ispiranje usta, od suštinskog su značaja za sprečavanje pojave raka usne duplje. Da bi se smanjila mogućnost dobijanja oralnog karcinoma, takođe je neophodno uzdržati se od upotrebe duvana, a alkohol konzumirati u umerenim količinama. Glavni faktor rizika za neke vrste raka usta i vrata je HPV, zbog čega bi trebalo razmisliti o vakcinaciji protiv ovog virusa, savetuje se na sajtu HealthShots.

Rak usne duplje i uzroci njegovog nastanka

Rak usta je ozbiljno i potencijalno opasno stanje koje može nastati usled različitih faktora. Da bi se smanjio rizik od razvoja raka usta, preporučuje se usvajanje zdravih životnih navika i preduzimanje preventivnih mera. Važni faktori koji mogu doprineti razvoju raka usta mogu biti sledeći:

1. Oštri zubi: Ovo se odnosi na zube koji su nejednaki ili slomljeni, što može iritirati unutrašnjost usta.

2. Pušenje: Upotreba duvana, uključujući cigarete, cigare i duvan za žvakanje, glavni je faktor rizika za oralni rak. Hemikalije u duvanu mogu oštetiti ćelije u ustima i grlu, povećavajući rizik od raka.

3. Začini: Neki začini, posebno oni koji se koriste u određenim vrstama kuhinje (kao što su indijska i hrana jugoistočne Azije), povezani su sa većim rizikom od raka usta.

4. Intimni odnosi: Određeni sojevi humanog papiloma virusa (HPV), koji se prenose intimnim kontaktom, mogu izazvati oralni rak.

5. Alkohol: Preterano i često konzumiranje alkohola može povećati rizik od raka usne duplje. Alkohol može oštetiti ćelije u ustima i grlu i oslabiti imuni sistem, što otežava telu da se bori protiv kancerogenih izraslina.

Važno je napomenuti da neće svi koji su izloženi ovim faktorima razviti rakRedovni skrining i rano otkrivanje mogu poboljšati šanse za uspešno lečenje i oporavak.

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR