Glas Javnosti

Kako kontrolisati DIJABETES tipa 2 bez lekova?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Pitate se da li dijabetes tipa 2 može da se kontroliše bez lekova i da li je to uopšte moguće. Nauka kaže da bi zdrava ishrana i zdrav način života mogli pomoći ljudima da kontrolišu dijabetes tipa 2.

Ako neko dobije dijagnozu dijabetesa kao starija osoba i nivo šećera u krvi je samo blago povišen, lekovi možda neće biti potrebni. Pa kako onda kontrolisati dijabetes tipa 2 bez lekova?

Redovno vežbajte

Dijabetičari bi trebalo da imaju za cilj 30 minuta umerene fizičke aktivnosti dnevno, u većini dana u nedelji, ukupno minimum 150 minuta svake nedelje. Stručnjaci brzu šetnju, na primer, svrstavaju u umerene vežbe. 

Namirnica koje nisu hranljive izbegavajte

Ljudi sa dignozom dijebetasa tipa 2 treba da jedu: integralne žitarice, kao što su ovsena kaša, smeđi pirinač i hleb od celog zrna, voće i povrće, neprženu riba sa visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina – poput lososa i jezerske pastrmke, nemasno crveno meso, belo pileće meso ili ćuretinu, maslinovo ulje, neslane orašaste plodove i semenke, mahunarke, poput pasulja i graška, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti.

Američko udruženje za dijabetes (ADA) preporučuje dijetu sličnu Mediteranskoj, koja se bazira na voću, povrću, integralnim žitaricama, orasima, maslinovom ulju, ribi. U studiji iz 2020. se zabeleženo je da pridržavanjem ovog plana ishrane poboljšava kontrolu šećera u krvi.

Prestanite da pušite

Pušači imaju 30 do 40 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa od nepušača. Zatim, pušenje otežava vežbanje. Pušenje takođe privremeno povećava šećer u krvi, što predstavlja dodatni izazov u ​​održavanju nivoa šećera u krvi i bez dijabetesa. Ova navika povećava verovatnoću da osoba razvije komplikacije dijabetesa, poput bolesti bubrega i oštećenja nerva.

Kontrolišite stres 

Stres otežava upravljanje nivoom šećera u krvi, jer je osoba pod stresom podložna prejedanju i pušenju. Jedan od načina za smanjenje stresa uključuje predah od posla i boravak u prirodi.

Kada se prelazi na lekove

Lekari mogu da preporuče lekove ljudima koji dobiju dijagnozu do 40. ili 50. godine. Čak i blago povišen nivo šećera u krvi može na kraju dovesti do zdravstvenih problema, poput oštećenja živaca ili krvnih sudova. Takva oštećenja mogu rezultirati komplikacijama, poput bolesti bubrega. Svrha lekova je odlaganje ili sprečavanje štetnih efekata dijabetesa. Dijabetes tipa 2 je progresivan i vremenom stanje se pogoršava. Dijabetes tipa 2 može smanjiti očekivani životni vek i do 10 godina.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR