Glas Javnosti

Kako društvene mreže tajno uništavaju umove mladih

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Istraživanje uticaja društvenih mreža na mentalno zdravlje adolescenata ističe kako prekomerna upotreba ovih platformi može dovesti do ozbiljnih mentalnih problema, uključujući depresiju i anksioznost.

Ovo je posebno važno s obzirom na to da adolescenti provode značajne količine vremena na internetu, gde se često susreću s negativnim aspektima društvenih mreža, kao što je mrežno nasilje, koje može imati dalekosežne posledice na njihovo mentalno zdravlje. Međutim, umerena upotreba društvenih mreža, koja podstiče interakciju sa prijateljima i porodicom, može imati pozitivan efekat na održavanje veza i može potencijalno poboljšati njihove socijalne veštine u stvarnom životu.


Iz izvora UNICEF-a saznajemo da izgradnja zdravih navika u korištenju društvenih medija, razvoj kritičkog mišljenja i slušanje mišljenja adolescenata mogu pomoći u ublažavanju potencijalnih rizika za mentalno zdravlje. Bitno je naglasiti važnost umerene upotrebe društvenih mreža, koje bi trebalo biti uravnoteženo sa druženjem uživo. Takođe, važno je raditi sa mladima na razvoju kritičkog mišljenja kako bi mogli bolje procenjivati sadržaje sa kojima se susreću online.

Ovo istraživanje naglašava potrebu za detaljnijim razumevanjem uticaja društvenih mreža na mentalno zdravlje adolescenata i potrebu za razvojem strategija koje će mladima pomoći da na zdrav način koriste ove tehnologije. Razvoj medijske pismenosti, podsticanje zdravih online navika i otvoreni razgovori o izazovima sa kojima se mladi suočavaju na internetu ključni su za promociju zdravog mentalnog razvoja u digitalnom dobu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR