Povećanje telesne težine povezano je sa povećanom upalom u telu. Studija iz 2019, koju je objavio Elsevier, otkrila je da se nivoi ključnog inflamatornog markera u krvi, poznatog kao C-reaktivni protein (CRP), povećavaju kako se povećava težina. Čini se da je ova upala izazvana hormonskim i metaboličkim promenama i ostaje sve dok se ne izgubi višak kilograma.
Upala i povećanje telesne težine dovode do insulinske rezistencije
Zapaljenje u telu može dovesti do insulinske rezistencije. Ovo se dešava zbog inflamatornih jedinjenja koja ometaju način na koji insulin deluje. To dovodi do višeg nivoa glukoze, kao i akumulacije masti u jetri što dodatno doprinosi insulinskoj rezistenciji. Oni tada mogu da počnu da podstiču jedni druge, izazivajući začarani krug: povećanje telesne težine izaziva veću insulinsku rezistenciju, a insulinska rezistencija dovodi do većeg povećanja telesne težine.
Povećanje telesne težine pokreće otpornost na leptin
Leptin je ključni hormon koji govori mozgu kada da jede, kada da prestane da jede i kada da ubrza ili uspori metabolizam. Međutim, istraživanje objavljeno 2020. u International Journal of Molecular Sciences navodi da se funkcionisanje leptina menja sa povećanjem telesne težine i upalom. Ovo za posledicu ima da mozak ne dobija odgovarajuću povratnu informaciju, tako da nivoi leptina ostaju niski što izaziva povećanje apetita i usporavanje metabolizma (kao da telo gladuje), što otežava težnju za gubitkom težine.
Inflamatorna kombinacija povećanja telesne težine, insulinske rezistencije i rezistencije na leptin nadovezuju se jedna na drugu, ali mogu da ih pogoršaju i stres, nedostatak sna, konzumiranje prerađene hrane i sedentarni način života. Kada pogledamo ove upalne efekte povezane sa gojenjem, lako je shvatiti zašto jednostavno praćenje unosa kalorija u odnosu na gubitak kalorija ne funkcioniše uvek.
Ako imamo višak kilograma, verovatno imamo neki nivo upale, zbog čega je telo iritirano i pod stresom. U ovakvoj situaciji, primarni fokus tela je preživljavanje i lečenje, a ne gubitak težine. Dakle, da bismo izgubili težinu, ključno je smanjiti upalu i druge potencijalne iritanse kako bismo pomogli telu da se vrati u zdravije uslove rada.
Postoji nekoliko stvari koje treba da uradimo da bismo smanjiti upalu i izgubili težinu.
Hemikalije, aditivi, boje, dodati šećeri i druga jedinjenja u prerađenoj hrani potencijalni su izvori iritacije. Izbegavanje ovih sastojaka i biranje više celih namirnica i minimalno prerađenih proizvoda ključno je za smanjenje upale i gubitak težine. Kada kupujemo upakovani proizvod, treba da pogledamo listu sastojaka. Treba da kupujemo samo minimalno obrađene proizvode bez enormne količine aditiva.
Odlučite se za antiinflamatorne proizvode i masti
Dok se oslobađamo iritansa, takođe je važno da unosimo hranu koja sadrži antiinflamatorna jedinjenja kao što su antioksidansi, fitohemikalije i omega-3 masne kiseline. Dobri izvori ove hrane su povrće, voće, orasi, semenke, riba i zdrave masti, kao što su biljna ulja, orasi i avokado.
Glas javnosti/T02S