Glas Javnosti

KADA VRAT I LEĐA BOLE NAKON SPAVANJA : Stručnjaci otkrivaju koji položaj olakšava muku

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vrat i leđa mogu da nas bole i posle odmora i posebno spavanja u položaju koji dodatno opterećuje kičmeni stub.

Stručnjaci tvrde da ćemo biti umorni ili osećati bolove u vratu i leđima, ukoliko spavamo na stomaku sa rukama podignutim iznad glave. Navodi se da ova pozicija deluje na vrat i leđa skoro kao pretrpljena saobraćajna nesreća.

Zašto nas vrat i leđa bole?

Kada spavamo na stomaku lice nije u mogućnosti da bude u ravnom položaju. Glava savijena u jednu stranu veliki je pritisak na ligamente vratnog dela kičme. Na ovaj način su i određeni vratni pršljenovi, više sati tokom noći, u kompromitujućem položaju.

Spavanje na stomaku remeti i prirodni položaj kičme, jer je vrat u izvijenom položaju na jastuku, a glava uzdignuta. Spavanje na leđima takođe otežava i disanje, pa je moguće da ćemo u jednom trenutku početi da dišemo na usta.Vrat i leđa su nepokretna i više sati opterećeni zbog čega se javljaju i bolovi.

Spavanje na stomaku kao loša navika

I pored toga što je spavanje na stomaku najudobniji položaj za mnoge osobe, stručnjaci tvrde da ova navika može imati dugoročne posledice. Položaj na stomaku je samo loša navika, pa se savetuje spavanje na leđima ili na boku. Navodi se da je poza na boku najbolji način da sačuvamo dobru funkciju vrata i leđa.

Spavanje na boku

Spavanje na boku se savetuje osobama koje hrču i osećaju bol u vratu i leđima i trudnicama. Valja, ipak, znati da spavanje na desnom boku može, u nekim slučajevima, prouzrokovati probleme sa želudačnom kiselinom i gorušicom. Spavanje na levom boku i lekari savetuju ženama u drugom stanju. Budućim mama ne preporučuje se da spavaju na leđima, a razlog je donja šuplja vena – veliki krvni sud koji se proteže duž desne strane kičme. Ovaj krvni sud je zadužen za vraćanje krvi iz donjeg dela tela u srce.

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR