Glas Javnosti

JUTARNJI TRENING I VEŽBE: 5 efikasnih vežbi za mršavljenje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Jedan od najboljih načina da započnete svoj dan jeste zdav obrok i naravno vežbanje.

Na ovaj način postići ćete ne samo željenu težinu nakon nekog vremena, već i dobro raspoloženje i dovoljno energije tokom dana. Evo koje prednosti ima jutarnje vežbanje i koje vežbe su najefikasnije za početak dana.
Jutarnje vežbanje ima mnogo prednosti i pozitivnih efekata na fizičko i mentalno blagostanje. Ovo su samo neki od njih:

  • ubrzava metabolizam što dovodi do povećanog sagorevanja kalorija tokom dana, a to može pomoći u gubitku težine;
  • pomaže regulaciju biološkog ritma podstičući konzistentan ciklus spavanja i buđenja i potencijalno poboljšava kvalitet sna;
  • podstiče proizvodnju endorfina, poboljšava raspoloženje i smanjuje nivo stresa i anksioznosti.
Ovo su neke od najefikasnijih jutarnjih vežbi koje pomažu u gubljenju kilograma, prema savetima trenera Jašana Vija.
Džamping džek vežba
Stanite tako da su vam stopala postavljena jedno uz drugo, a ruke sa strane. Izvršite brzi skok, istovremeno široko raširite noge i podignite ruke iznad glave. Vratite se u početni položaj tako što ćete ponovo skočiti, ponovo spojiti stopala i spustiti ruke u stranu.
Visoka kolena
Raširite stopala u širini kukova da biste uradili ovu vežbu. Započnite pokret džogiranja u mestu dok pri svakom koraku podižete kolena što je više moguće. Održavajte brz tempo, predlaže Vij.
Burpi
Počnite u stojećem položaju, a zatim se spustite u čučanj, stavite ruke na tlo i ispružite stopala u položaj daske. Napravite sklek, a zatim brzo vratite stopala u položaj čučnjeva. Pomerite se nagore u skok i ispružite ruke iznad glave.
Planinari
Počnite u položaju daske, sa rukama poravnatim ispod ramena. Naizmenično povlačite kolena ka grudima u pokretu poput trčanja. Držite svoje stomačne mišiće aktivnim i održavajte dosledan tempo tokom vežbe.


Plank
Da biste radili plank, počnite u položaju za sklekove, sa potpuno ispruženim rukama, sklopljenim laktovima i nožnim prstima koji podržavaju telesnu težinu.
Uverite se da vam je telo u pravoj liniji od glave do peta i zadržite položaj koliko god možete.
Ove vežbe angažuju više grupa mišića, povećavaju broj otkucaja srca i doprinose efikasnom sagorevanju kalorija. Vežbe visokog intenziteta poput skakanja i burpija poboljšavaju funkciju srca i pluća, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti, kaže Vij.
Obavezno se zagrejte se pre vežbanja
Uradite odgovarajuće zagrevanje i postepeno povećavajte intenzitet i trajanje kako se nivo vaše kondicije poboljšava. Ljudi koji imaju problem sa zglobima ili bolesti kao što je artritis treba da budu oprezni kada se bave vežbama kao što su skakanje i burpi jer ovi pokreti mogu da pojačaju nelagodnost u zglobovima i povećaju rizik od povreda. Žene sa srčanim problemom ili buduće majke takođe treba da se prvo konsultuju sa lekarom.


Glas javnosti/ K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR