Dijetetičarka Rebeka Ditkof kaže "Da biste bili što zdraviji, raznovrsna ishrana puna voća i povraće je mnogo važnija nego da jedete neku konkretnu nairnicu". Diktof otkriva tri jesenje namirnice koje su najzdravije i koje če vam ojačati imunitet.
Jabuke
Konzumiranje po jedne jabuke dnevno zaista ima veliki uticaj na zdravlje. Ditkof ističe da ovo voće sadrži dosta vlakana, čak četiri grama po porciji, a ishrana bogata vlaknima povezana je sa nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.
"I definitivno ne treba da je ljuštite!", ističe dijetetičarka, dodajući da je koža jabuka bogata polifenolima i antioksidantima koji štite od oksidativnog stresa, koji je povezan sa mnogim hroničnim bolestima.
Bundeva
Dijetetičarka ističe da beta-karoten daje bundevi prepoznatljivu boju, a inače je važan antioksidant.
"Konzumiranje beta-karotena je sjajna prevencija za neke vrste raka, štiti i od astme i srčanih bolesti, a smanjuje i rizik od mišićine degeneracije", kaže ona.
Takođe, bundeva sadrži i dosta vlakana, koja su važna za zdravlje creva.
Cimet
Ne samo što je ovaj začin ukusan dodatak raznim poslasticama ili kafi, već je i veoma zdrav.
"Iako su ti rezultati još uvek preliminarni, istraživanja su okazala da insulin može da pomogne u borbi protiv insulinske rezistencije ili dijabetesa tipa", kaže dijetetičarka Ditkof.
Svakako, koristan je i za one koji nemaju te probleme jer pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
Glas javnosti/agroinfo.rs