Glas Javnosti

Jedna od moćnih samoniklih biljaka koja obnavlja telo od glave do pete

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

Ako slučajno tokom šetnje po šumi osetite jak miris belog luka, to može jedino biti divlji beli luk . Budući da raste početkom proleća, medveđi luk je kao stvoren za prolećno čišćenje organizma.

Kada zagrizete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji neguje kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vreme, sprečava da se krv lepi za krvne sudove. Lekoviti delovi biljke su mladi proletni listovi koji se beru u aprilu i maju te podzemne lukovice koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima. Možete iskopati cele biljčice i posaditi ih u svom vrtu , nakon čega ne zahtevaju nikakvu brigu. Naziv medveđi luk dobio je kao istinska proletna poslastica medvedima koji se bude iz zimskog sna. Poznat je i pod imenima crijemuša , sremuš , divlji luk i šumski luk, medveđi luk.

U prolece je ovaj luk najbolji lek koji cisti krv, žuc i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja. Evo i šta sve ova biljka leči :

Stomak – smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno deluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.

Pluća – olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.

Krv – snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.

Srce – jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak

Glava – ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.

Vino od sremuša za  smirivanje kašlja: Šaku sitno iseckanih listova prokuvajte u četvrt litra belog vina. Zasladite medom ili sirupom i tokom dana pijte više puta polako, gutljaj po gutljaj.

Sirup od sremuša  za jak imunitet: Dvesta grama sremuša s lukovicom samleti ili sitno naseckati i preliti litrom i po hladne vode. Pošto odstoji pokriveno preko noći, odvojiti tečnost, a sremuš dobro propasirati. U sve to dodati kilogram šećera ili meda i lagano kuvati 10 do 15 minuta. Uzimati tri puta na dan po jednu kašičicu.

Agroinfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR