Glas Javnosti

JEDNA ČINIJA I KAO RUKOM ODNEŠENO: Šaka borovnica ujutru, odlična koncentracija popodne

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Imate problema sa pamćenjem, rasejani ste, ne možete da se koncentrišete? Rešenje je u borovnicama - jedna činija ovog voća ujutru poboljšava popodnevnu koncentraciju.

U eksperimentu Univerziteta u Sinsinatiju, volonteri koji su ujutru popili sok od borovnica bili su mnogo bolji u obavljanju mentalnih zadataka od ispitanika koji su pili nešto drugo. Naučnici misle da je to zbog antioksidanata koji stimulišu protok krvi i kiseonika do mozga. To znači da valja pojesti ovo voće ako nas očekuje naporan dan na poslu ili imamo važan ispit. Zanimljivo je da posle sat vremena od početka eksperimenta nije bilo razlike među ispitanicima. Dejstvo borovnica pokazalo se posle pet sati - performanse ljudi koji su pili nešto drugo opale su za 14 do 21%.

Značaj ovog voća potvrdili su i istraživači sa Harvarda zaključivši da redovnim konzumiranjem borovnica možemo zaustaviti prirodno opadanje mentalnih sposobnosti, i to za dve i po godine. Zbog toga se borovnice preporučuju starijima koji na ovaj način mogu smanjiti rizik od demencije, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR