Studije pokazuju da vlakna pomažu u regulaciji stolice, smanjenju holesterola i mogu da podrže kontrolu težine povećavajući sitost i pomažući vam da se duže osećate siti. S tim u vezi, nutricionista Kris Mor podelio je najbolje vrsta povrća bogatih vlaknima.
Na prvom mestu je brokuli. Kada je reč o nutritivnoj vrednosti jedna porcija brokulija sadrži dva grama vlakana i tek 15 kalorija. Ovo povrće nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti zahvaljujući visokom udelu vlakana i bogatom nizu vitamina i minerala.
Osim što je bogata vlaknima, brokuli je izvrstan izvor vitamina C, pomaže u podršci imunološkom zdravlju i potiče proizvodnju kolagena za bolje zdravlje kože. Brokoli sadrži spojeve poput sulforafana, koji mogu imati antikancerogena svojstva, što ga čini izvrsnim dodatkom svakoj zdravoj ishrani.
Šargarepa je odličan izvor topljivih i netopljivih vlakana, što je čini fantastičnom za podršku zdravlju probavnog sistema i regulaciju nivoa šećera u krvi. Mohr objašnjava da je šargarepa takođr bogata beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A, a on je neophodan za održavanje zdravog vida i kože.
Spanać je hvaljen zbog velike količine gvožđa, ali je i bogat vlaknima. Mohr objašnjava da spanaž osigurava magnezijum, koji podržava funkciju mišića i zdravlje nerava, uz lutein, antioksidans za koji istraživanja kažu da može podržati zdravlje očiju.
Artičoke su bogate antioksidansima i prebioticima koji hrane zdrave crevne bakterije i podstiču probavu. Osim toga, studija iz 2023. godine objavljena u časopisu Antioxidants otkrila je da artičoke mogu podržati zdravlje jetre jer sadrže spojeve poput cinarina koji pomažu u detoksikaciji tela.
Karfiol je niskokalorično povrće koje nudi otprilike tri grama vlakana po porciji. Bogat je glukozinolatima, koji mogu da pomognu u detoksikaciji tela i zaštiti od raka. Takođe sadrži kolin, hranjivu materiju koja podržava funkciju mozga.
Slatki krompir ili batat izvrstan je izvor vlakana. Takođe je bogat izvor beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A koji nudi niz dobrobiti. Nutricionista Mohr kaže da je bogat kalijumom, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, što ga čini odličnim izborom za zdravlje srca.
Cvekla je bogata nitratima, prirodnim spojevima sastavljenim od dušika i kiseonika, koji mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak. Cvekla sadrži betalaine, pigmente s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koji podržavaju celokupno zdravlje.
Kelj je pun vitamina A, C i K, koji podržavaju imunitet, zdravlje kože i zdravlje kostiju. Osim toga, sadrži snažne antioksidanse poput kvercetina i kempferola, koji pomažu u smanjenju upale u telu.
Patlidžan je bogat antioksidansima poput nasunina, za koji istraživanja kažu da može da pomogne u zaštiti moždanih ćelija, da podrži zdravo starenje te pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa. On je takođe bogat manganom, mineralom važnim za zdravlje kostiju, a visok sadržaj vode pomaže hidrataciji i osećaju sitosti.
Glas javnosti /U01S