Glas Javnosti


Jedite ovo povrće ako biste da smršate

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Povrće je bogato vlaknima koja podržavaju zdravlje probavnog sistema, ali istovremeno podstiču i gubitak kilograma

Studije pokazuju da vlakna pomažu u regulaciji stolice, smanjenju holesterola i mogu da podrže kontrolu težine povećavajući sitost i pomažući vam da se duže osećate siti. S tim u vezi, nutricionista Kris Mor podelio je najbolje vrsta povrća bogatih vlaknima.

Brokoli

Na prvom mestu je brokuli. Kada je reč o nutritivnoj vrednosti jedna porcija brokulija sadrži dva grama vlakana i tek 15 kalorija. Ovo povrće nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti zahvaljujući visokom udelu vlakana i bogatom nizu vitamina i minerala.

Osim što je bogata vlaknima, brokuli je izvrstan izvor vitamina C, pomaže u podršci imunološkom zdravlju i potiče proizvodnju kolagena za bolje zdravlje kože. Brokoli sadrži spojeve poput sulforafana, koji mogu imati antikancerogena svojstva, što ga čini izvrsnim dodatkom svakoj zdravoj ishrani.


Šargarepa

Šargarepa je odličan izvor topljivih i netopljivih vlakana, što je čini fantastičnom za podršku zdravlju probavnog sistema i regulaciju nivoa šećera u krvi. Mohr objašnjava da je šargarepa takođr bogata beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A, a on je neophodan za održavanje zdravog vida i kože.

Spanać

Spanać je hvaljen zbog velike količine gvožđa, ali je i bogat vlaknima. Mohr objašnjava da spanaž osigurava magnezijum, koji podržava funkciju mišića i zdravlje nerava, uz lutein, antioksidans za koji istraživanja kažu da može podržati zdravlje očiju.

Artičoke

Artičoke su bogate antioksidansima i prebioticima koji hrane zdrave crevne bakterije i podstiču probavu. Osim toga, studija iz 2023. godine objavljena u časopisu Antioxidants otkrila je da artičoke mogu podržati zdravlje jetre jer sadrže spojeve poput cinarina koji pomažu u detoksikaciji tela.

Karfiol

Karfiol je niskokalorično povrće koje nudi otprilike tri grama vlakana po porciji. Bogat je glukozinolatima, koji mogu da pomognu u detoksikaciji tela i zaštiti od raka. Takođe sadrži kolin, hranjivu materiju koja podržava funkciju mozga.

Slatki krompir

Slatki krompir ili batat izvrstan je izvor vlakana. Takođe je bogat izvor beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A koji nudi niz dobrobiti. Nutricionista Mohr kaže da je bogat kalijumom, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, što ga čini odličnim izborom za zdravlje srca.

Cvekla

Cvekla je bogata nitratima, prirodnim spojevima sastavljenim od dušika i kiseonika, koji mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak. Cvekla sadrži betalaine, pigmente s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koji podržavaju celokupno zdravlje.


Kelj

Kelj je pun vitamina A, C i K, koji podržavaju imunitet, zdravlje kože i zdravlje kostiju. Osim toga, sadrži snažne antioksidanse poput kvercetina i kempferola, koji pomažu u smanjenju upale u telu.

Patlidžan

Patlidžan je bogat antioksidansima poput nasunina, za koji istraživanja kažu da može da pomogne u zaštiti moždanih ćelija, da podrži zdravo starenje te pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa. On je takođe bogat manganom, mineralom važnim za zdravlje kostiju, a visok sadržaj vode pomaže hidrataciji i osećaju sitosti.

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR