Glas Javnosti

JEDITE ČOKOLADU I BUDITE ZDRAVI: Kakao je 'SUPER NAMIRNICA koja gradi imunitet i utiče na koncentraciju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Vrlo često slušamo da je čokolada štetna, da goji, da njeni šećei utiču na telo loše, ali te predrasude slobodno otpišite kada je u pitanju crna čokolada ili čist kakao.

Nutricionisti oduvek napominju da i dezerti mogu biti zdravi, a zna se i da je to moguće samo ako ne sadrže previše šećera ni druge sastojke koji "ruše" imunološki sustav. Kakao je zato namirnica idealna za poslastice zbog kojih nećete osećati grižu savesti, "super namirnica" s brojnim blagodatima za naše zdravlje, a smatra se i jednom od najhranjivijih namirnica na svetu. A od nedavno je poznato da pozitivno utiče i na mozak.

Studija objavljena u časopisu "Scientific Reports" otkrila je tako da antioksidanti flavanoli iz kakaa kod mladih i zdravih odraslih osoba održavaju vaskularni sistem mozga, popravljaju moždane funkcije i unapređuju kognitivne performanse. To je naročito pogodno ako učite ili radite te vam je potrebna koncentracija.

Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu i sa Univerziteta Ilinois posmatrali su 18 odraslih muškaraca starih između 18 i 45 godina. Osim pola i godina, uslov za učesnike bio je da nisu pušači i da u anamnezi nemaju istoriju bolesti mozga, srca, krvnih sudova ili disajnog sistema

Muškarci su onda nasumično podeljeni u dve grupe: jednu koja je konzumirala kakao bogat flavanolom, i drugu koja je dobijala prerađeni kakao s vrlo niskim sadržajem flavanola - a niko naravno nije znao koju vrstu kakaa jede.

 

Dva sata nakon konzumiranja kakaa istraživači bi zamolili učesnike da punom snagom udišu vazduh koji je sadržao pet posto ugljen-dioksida, što je inače standardna metoda za podsticanje moždanog stabla kako bi se utvrdilo kako brzo reaguje.

- Normalni odgovor tela na ugljen-dioksid je povećati protok krvi u mozak, dovodeći tako i više kiseonika i dopuštajući mozgu da eliminiše više ugljen-dioksida – objasnila je koautorka istraživanja dr. Gabrijela Graton.

Oni koji su jeli kakao s velikom koncentracijom flavanola bolje su mogli da se odbrane od viška ugnjen-dioksida, tj.kod njih je postupak oksigenacije (povećanja kiseonika i smanjenja CO2) bio mnogo brži. Oksigenacija se kod te grupe odvijala čak triput brže - naglasila je Graton.

Grupa koja je dobijala flavanol nadmašila je drugu grupi i u sposobnosti rešavanja kognitivnih testova, a rezultati su im bili bolji za otprilike 11 odsto. Zaključak je da kvalitetan kakao s visokim sadržajem flavanola može imati mnoge blagodati za mozak – pa nemojte tražiti izgovor za napraviti desert pun tamne čokolade - jer to je i jedina čokolada koja nam čini dobro.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR