Glas Javnosti

Jedan dobar savet za postizanje sreće – budite sami sebi razlog za osmeh

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Koliko puta ste čuli ili pročitali da neko kaže: “On/ona je razlog za moj osmeh”. Ili, pak, “Živim zbog njega/nje”? To je, naravno, sa jedne tačke gledišta, romantična izjava, ali može da bude i relativno “opasna”.

Naravno da je divan osećaj kada vam je neka osoba inspiracija za radost i podsticaj za lepa osećanja i to je poželjno. Međutim, druga osoba (pa ma koliko bliska, bitna ili draga bila) ne bi trebalo da bude vaš glavni razlog za životnu energiju.

U jednoj pesmi Džo Koker izvesnoj dami poručuje “daješ mi razlog da živim”, ali uzmite u obzir da je dalji tok pesme veoma “praktičan” (erotična je).

Pitanje izvora radosti je “raščarani” krug. Nema tu mnogo misterije. Ukoliko ste zadovoljni i sami sa sobom, bićete privlačni i drugoj osobi, isijavaćete energijom koja privlači. Ukoliko tražite da vam neko drugi ulepša dan ili duži period, vi u stvari tražite da izvor za vašu sreću dođe iz spoljašnjeg sveta, a to ne može biti privlačno na duže staze.

Foto: Unsplash

Kako da sami sebi budete razlog za osmeh?

Verujte

Budite strpljivi i imajte poverenja. Znate kako kažu – “ako nešto još uvek nije dobro, znači da još nije gotovo”. Svaka situacija se na kraju ipak završi na način na koji je potrebno da se desi, a posle nekog vremena shvatite da je tako i bilo potrebno. Dok se “ne slože kockice”, verujte da će se sve završiti za vaše dobro.

Razvijajte svoje talente

Nemojte siliti sebe na hobije za koje nemate mnogo talenta. Možda biste i uspeli donekle u nekoj od disciplina za koje imate slabije predispozicije, ali je mnogo bolje da vreme koje imate potrošite na razvijate talente za koje imate unutrašnji poriv i za koje, jednostavno, znate da ste predodređeni.

Ne kontrolišite okolinu

Neke sitnice možete kontrolisati ali ipak dopustite životu da se odvija spontano. Ne možtete unapred znati šta će biti a zato je i izlišno brinuti se za sutra i prekosutra. Umesto da brinete, stvarajte (ovde se vraćate na prvi korak – rad na sopstvenim talentima).

Foto: Unsplash

Radite na sebi

Suprotno opštem mišljenju, glavni “rad na sebi” nije poboljšanje samo sopstvenih kvaliteta. Naprotiv, pravi duhovni rad “na sebi” podrazumeva poboljašnje odnosa sa drugima. Nemate vremena na pretek, stoga još danas budite tolerantniji, obazriviji i susretljiviji prema bliskim ljudima. Tako ćete postići i lično unutrašnje zadovoljstvo.

Ne čekajte ni na koga

Svakako da je divno biti u srećnoj vezi ili prijateljskom odnosu. Kada vam se to desi ili dešava, uživaćete, poboljšavaćete svoj nivo energije. Ali, nemojte ga izgubiti čekajući da vas neko spasi, da vam donese sreću. Prvo, svaki odnos se može prekinuti na neki način. Drugo, slepog čekanja ne dobijate nikakve koristi. Iskoristite vreme dok ste sami da uživate u svim nijansama života koji se krije tamo gde ne očekujete (pijace, šetališta, prirodne lepote, nova iskustva, nove grupe ljudi, učenje, istraživanje, humanitarni rad…).

Jedno je sigurno – interno vreme prolazi. Ukoliko položite sav svoj potencijal za životnu radost u ruke druge osobe, to može da bude prvi korak ka “ja bez tebe ne mogu da živim”, što je rečenica dobra za pesmu i kafanski život ali za praktičan, realan, na kraju krajeva vaš, priznaćete nije.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR