Glas Javnosti

Јапански лек најефикаснији у лечењу корона вируса

Zdravlje
Autor: Гардијан

Медицински званичници у Кини рекли су да се лек који се користи у Јапану за лечење нових сојева грипа показао ефикасним код пацијената са коронавирусом, објавили су јапански медији.

Званичник кинеског министарства науке и технологије Жанг Ксинмин, рекао је да је фавипиравир развио “Фуђифилм”, да да даје охрабрујуће резултате у клиничким испитивањима у Вухану и Шенжену, у којима је учествовало 340 пацијената.

“Има висок степен сигурности и очигледно је ефикасан у лечењу,” рекао је Жанг новинарима у уторак, пренео је “Гардијан”.

Пацијенти којима је у терапију укључен лек, негативни су на вирус после медијане од четири дана након што су постали позитивни, у поређењу са медијаном од 11 дана за оне који нису лечени тим леком, саопштила је јавна радиотелевизија НХК.

Поред тога, рендгенски снимци су потврдили побољшање стања плућа код око 91% пацијената који су лечени фавипиравиром, у поређењу са 62% код оних без лека.
“Фуђифилм тоијама кемикал”, која је развила лек – такође познат као Авиган – 2014. године, одбила је да коментарише тврдње.

Деонице у фирми порасле су у среду након Жангових коментара за 14,7 одсто. Ипак, извор из јапанског министарства здравља рекао је да лек није делотворан код људи са тежим симптомима. Јапанска влада је 2016. године испоручила фавипиравир као хитну помоћ у борби против епидемије вируса еболе у Гвинеји.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR