Glas Javnosti

IZNENAĐENJE ZA MNOGE, NAUČNA STUDIJA DALA ODGOVOR: Šta je rizičnije - elektronske ili klasične cigarete?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti/ Kurir

Istraživači „Centra za primenu koncepta smanjenja štete“ otkrili su da prelazak na elektronske cigarete i proizvode koji zagrevaju duvan može smanjiti vaskularna oštećenje i razvoj bolesti povezanih sa pušenjem.

Ovaj naučni rad, koji je trajao dve godine, objavila je medjunarodna grupa stručnjaka sprovodeći analize kroz nezavisne labaratorije. Fokus ovog istraživanja je bio na proceni štete izazvane na ćelijama koje čine unutrašnjost krvnih sudova. Naime, prateći najviše međunarodne naučne standarde, istraživači su uporedjivali nivo štetnog uticaja na te ćelije kod konzumiranja klasičnih cigareta u odnosu na korišćenje elektronskih, odnonso proizvoda koji zagrevaju duvan.

Jednostavno „šteta koju mogu izazvati elektronske cigarete je znatno manja od štete koju izaziva dim klasične cigareta“, objašnjava prof. Masimo Karuzo, autor studije i ističe da ovo istraživanje osporilo pojedine ideje da su eletronske cigarete jednako ili slično štetne kao tradicionalne koje sagorevaju duvan.

„Zanimljiva je činjenica da prelazak na proizvode bez sagorevanja umanjuju kardio-vaskularna oštećenja i smanjuje mogućnost pojave bolesti povezanih sa pušenjem kao što su arteroskleroza i hipertenzija“, kaže prof. Karuzo

Prof. Rikardo Polosa, osnivač Centra smatra da rezultati ove studije mogu imati veliki značaj u oblasti javne politike u prevenciji zdravlja ljudi. ”Imajući u vidu neuspeh dosadašnjih strategija u borbi protiv duvanskog dima, ovi podaci pružaju korisne naučne informacije koje mogu pomoći kreatorima javnih politika prilikom donošenja odluka o načinu regulisanja ovih proizvoda“, ističe prof. Polosa.

Pušenje klasičnih cigareta, odnosno izloženost dimu koji nastaje sagorevanjem duvana, najčeći je pokretač bolesti poput arteroskleroze. Oštećenje ćelija unutrašnjih krvnih sudova predstavlja prvobitnu patološku pojavu kod tradicionalnog pušenja, stoji u analizi.

Naučnici naglašavaju da smanjenje izloženosti toksinima dima cigarete može rezultirati ublažavanjem štetnog uticaja na razvoj kardiovaskularnih bolesti. Brojne međunarodne studije su to potvrdile. Ćelije izložene aerosolu e-cigareta zadržavaju svoju sposobnost da efikasno obnavljaju male rane u krvnim sudovima, za razliku od ćelija izloženih dimu klasične cigareta, kojima je veoma otežana sposobnost samoobnavljanja, zaključuju naučnici.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR