Glas Javnosti

IZBORITE SE SA GOJAZNOŠĆU: 7 važnih zdravstvenih prednosti gubitka težine

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svake godine, skoro 50% odraslih ulaže napore da smrša. Iako se razlozi i motivacija za gubitak težine razlikuju, zdravlje je obično na vrhu liste. Ovo su zdravstvene prednosti gubitka težine.

Nije tajna da težina utiče na vaše zdravlje. Čak i gubitak od samo 5% vaše trenutne težine dovodi do poboljšanja fizičkog, emocionalnog i mentalnog blagostanja.

Ipak, stručnjaci znaju koliko je teško izgubiti težinu. To je zato što nijedna dijeta ili alat za mršavljenje ne funkcionišu podjednako uspešno za sve ljude. Da bi pomogli  pacijentima da izgube težinu i da je zadrže, stručnjaci nude programe mršavljenja pod medicinskim nadzorom i dizajniraju planove koji odgovaraju  individualnim zdravstvenim potrebama i ciljevima težine, prenose Sremske vesti.


Pacijenti koji su izgubili težinu i oni koji to žele, imaju mnogo motiva. A ako je zdravlje jedno od njih, nastavite da čitate ovaj tekst..

Zdravstvene prednosti gubitka težine

Zdravlje srca

Srce je snažan mišić koji podržava cirkulaciju krvi bogate kiseonikom do svih organa i tkiva u  telu. Nošenje prekomerne telesne težine dodatno opterećuje srce i može da povredi mišiće, povećavajući rizik od srčane insuficijencije. Pored snižavanja visokog krvnog pritiska i visokog holesterola u krvi, gubitak težine takođe smanjuje stres i opterećenje na srce i smanjuje rizik od srčane insuficijencije.

Smanjuje se rizik od dijabetesa

Tri puta je veća verovatnoća da ćete razviti dijabetes ako ste gojazni nego ako imate normalnu težinu. Dijabetes je hronično zdravstveno stanje koje povećava rizik od razvoja drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca, bolesti bubrega i neuropatija.

Gubitak težine smanjuje nivo šećera u krvi i može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa. Gubitak težine za osobe sa dijabetesom takođe može poboljšati nivo šećera u krvi i rizik od razvoja povezanih zdravstvenih stanja.

Zdravstvene prednosti gubitka težine- zdraviji zglobovi

Kao i srce, dodatna telesna težina opterećuje i naše zglobove i povećava rizik od razvoja bolesti zglobova kao što je artritis. Gubitak težine smanjuje stres na zglobove, ublažava trenutne bolove i može smanjiti rizik od razvoja hroničnog bola.


Bolji san

Postoji jaka veza između težine i lošeg kvaliteta sna. Prema Fondaciji za spavanje, gojaznost može ometati metabolizam i ciklus spavanja/budnosti. Gubitak težine može resetovati naš ciklus spavanja kako bismo imali bolji noćni odmor.

Poboljšanje naših navika spavanja takođe poboljšava našu sposobnost da preuzmemo kontrolu nad svojom težinom. Gubitak sna povećava proizvodnju hormona koji stimulišu apetit koji izazivaju prejedanje i povećanje telesne težine. Spavanje preporučenih 7-9 sati noću može nam pomoći da održimo kontrolu nad glađu i ishranom.

Veći nivo energije

Sa boljim spavanjem, manje bola i boljim opštim osećajem blagostanja, napori za smanjenje telesne težine mogu nam takođe dati energiju. Zdrava ishrana i redovno vežbanje takođe doprinose našoj povećanoj želji da se krećemo.

Zdravstvene prednosti gubitka težine- bolje raspoloženje

Zdrave navike koje stvaramo na putu ka ciljanoj telesnoj težini imaju koristi za naše mentalno blagostanje. Kada vežbmoe, naše telo oslobađa hemikalije za dobar osećaj koje nam odmah podižu raspoloženje. Pored toga, redovno vežbanje smanjuje stres i anksioznost.


Veće samopoštovanje i samopouzdanje

Izgled je jedan od primarnih motivatora za želju da smršamo. Čak i ako izgubimo nekoliko kilograma, osećaćemo se bolje, jer ćemo podići sopstveno samopouzdanje.

Od srca preko zglobova do raspoloženja, gubitak težine koristi  opštem zdravlju i blagostanju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR