Pre nego što stavite proizvode na rasprodaju u svoju korpu, prvo razmislite da li su vam potrebni, ali i da li je ispravno kupiti taj proizvod na akciji.
Mlečni proizvodiIako nije svaki datum isteka čvrst dokaz sigurnosti i svežine hrane određene artikle je najbolje kupiti mnogo pre datuma njihove prodaje ili upotrebe.
Sveži mlečni proizvodi posebno oni u velikim pakovanjima, kao što su mleko, kajmak, jogurt i sir, počeće da se kvare ubrzo nakon što se otvore i izlože vazduhu.
Mleko može da se čuva u frižideru do sedam dana, a jogurt jednu do dve nedelje. Dakle, osim ako niste sigurni da možete da potrošite veliku količinu mleka u roku od oko sedam dana, bolje je da platite punu cenu ili da se odlučite za manje pakovanje koje neće stajati u vašem frižideru danima.
Limenke sa udubljenjimaNisu sva konzervirana roba dugoročno bezbedna. Mogu se pojaviti udubljenja i izbočine, posebno ako se konzervama grubo rukuje tokom transporta, a USDA savetuje izbegavanje limenki sa većim udubljenjima „u koje možete ček prst da stavite“.
Ova oštećenja mogu da oslobode potencijalno štetne bakterije, kao što je Clostridium botulinum, gram pozitivna, anaerobna bakterija, u konzervu, koja dovodi do botulizma. Isto važi i za sve limenke ili tegle koje imaju izbočine na stranama ili poklopcima.
Iako se sušeni začini ne moraju nužno da se kvare ili trule, i kao sveži proizvodi, oni vremenom gube ukus i zdravstvene prednosti, posebno nakon otvaranja i izlaganja vazduhu.
Dakle, koliko god volite cimet, ako ne nameravate da ga upotrebite u roku od tri do šest meseci, najbolje je da ga ostavite na polici.
VoćeNa rasprodaji ne kupujte voće koje ima tamne i smeđe mrlje, posekotine ili kraste. Isto pravilo važi i za smežurano i sušeno voće.
Ovo su sve indikacije da je proizvod već neko vreme stajao u prodavnici i da neće imati ukus, teksturu ili hranljive materije koje tražite.
Glas javnosti/ B05S