Glas Javnosti

IZBEGNITE KARIJES: Stomatološkinja savetuje kako da dajete slatkiše deci a da nema „štete“

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U eri slatkiša, kada je postalo potpuno društveno prihvatljivo da dete užina slatkiš umesto voćke, nije lako biti dosledan i istrajan roditelj. Ipak, nije potrebno da deci ukidate slatkiše, važno je samo da znate na koji način ih deca mogu konzumirati, a da šteta bude što manja ili nikakva, piše Zelena učionica.

Specijalista oralne hirurgije Dubravka Jovanović podelila je nekoliko saveta sa Zelenom učionicom.

Podstičite zdravu ishranu

Balansirana ishrana bogata kalcijumom, vitaminom D, fosforom i vitaminom C je od velikog značaja za zdrave zube. Potrudite se da se u obroku nalaze namirnice koje u sebi sadrže ove nutritijente i da ishrana bude raznolika. Vitamin D se nalazi u ribi, jajima, pečurkama i mleku, dok se vitamin C u najvećoj količini nalazi u citrusnom voću, paradajzu i brokoliju. Kalcijuma najviše ima u mlečnim proizvodima i bademima dok su pasulj, sočivo i orasi puni fosfora. Kombinacijom ovih i sličnih namirnica možete biti sigurni da vaše dete dnevno unosi sve potrebne vitamine i minerale koji pozitivno utiču na oralno zdravlje, ali i na celokupan razvoj.


Limitirajte unos slatkiša i kisele hrane

Šećer i kisela hrana kao sto su bombone, gazirana pića i voćni sokovi mogu biti loši po zube ukoliko se unose svakodnevno. Oni dovode do stvaranja karijesa i erozija na zubima. Kod male dece, prekomeran unos šećera može izazvati cirkularni karijes koji izgleda prvo kao bela mrlja, a onda kao braon ili crni deo zuba na delu zuba blizu desni. Takva vrsta karijesa može nastati usled svakodnevne konzumacije sokova, lizalica, lepljivih slatkiša, kao i usled prečestog i dugotrajnog dojenja. Podstaknite vaše dete da umesto sokova bira vodu ili nezaslađene čajeve, naročito tokom noći, jer uveče se prirodno luči mnogo manje pljuvačke, a pljuvačka u sebi sadrži enzime koji razlažu bakterije. Dakle, manje pljuvačke – veća mogućnost nastanka karijesa.

Adekvatna hidratacija

Deci je potrebno oko litar vode da bi se smatralo da su uneli odgovarajuću količinu. Voda je bitna jer ona spira ostatke hrane i bakterije iz usta i time prevenira nastanak karijesa.

Birajte zdrave užine

Danas su nam dostupni razni blogovi koji pišu o zdravim užinama i namirnicama koje možete kombinovati. Umesto bombona dajte detetu voće, umesto mlečne čokolade dajte mu crnu. Takođe, možete sami napraviti voćne jogurte bez skrivenih šećera.


Ukoliko želite da nagradite dete nekim slatkišem koji sadrži nezdrave šećere, neka to bude neposredno nakon obroka, a nikako kao zasebna užina. Nakon zdravog obroka će pomenuti zdravi nutritijenti u određenoj količini neutralisati štetno dejstvo šećera i kiselost u ustima.

Pravilna ishrana igra veliku ulogu kada je u pitanju zdravlje usne šupljine, ali ne zamenjuje pravilnu oralnu higijenu. Deca moraju prati zubiće dva puta dnevno po dva minuta. Možete detetu pustiti njegovu omiljenu pesmicu i povezati neki zabavan događaj sa pranjem zubića. Nakon nezdravog obroka koji sadrži šećere, pranje zuba se savetuje nakon pola sata, a ne odmah nakon obroka. Dok u usnoj šupljini vlada kiselost, pranje zubića može mehanički naškoditi desnima i gleđi, te se smatra da je pola sata optimalno vreme kada se pH usne duplje vraća u svoje neutralne vrednosti.

Ukoliko već postoje karijesi savet je krenuti sa upotrebom konca jer je to jedini način da se očisti površina između dva zuba. Redovnim odlaskom kod zubara stvarate detetu naviku da brine o sebi i svom zdravlju, a navike je najlakše usvojiti od malih nogu. Svakako je preventiva najbitnija, pa je savet zalivanje fisura u mlečnoj i stalnoj denticiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR